Annons

Norregatorna hårt utsatta

"Tack för att ni står ut med oss!" Prydligt nedtecknad står hälsningen signerad ungdomarna på Benka di på ett papper som en dag låg i Percy och Eva-Karin Lundbergs postlåda.
Simrishamn • Publicerad 15 november 2008
Lugnet bedrar. Lilla Norregatan har alls inte varit någon lugn gata, men nu har extra resurser satsats. Bild: Mark Hanlon
Lugnet bedrar. Lilla Norregatan har alls inte varit någon lugn gata, men nu har extra resurser satsats. Bild: Mark HanlonFoto: 
Brevet som låg i brevlådorna hos boende på Lilla Norregatan.
Brevet som låg i brevlådorna hos boende på Lilla Norregatan.Foto: 

Hon och maken bor på Lilla Norregatan i gamla stan. De är en av dem som en längre tid plågats av ungdomars busstreck. Rutor har slagits sönder, fasader har klottrats ner och nattsömnen har störts.

- Värst har nog knackningarna varit. Man hör att det kommer ungdomar och väntar bara på att de ska banka på dörren och knacka på fönsterrutorna, berättar Eva-Karin Lundberg.

Annons

Tillsammans med sina grannar har de krävt möten med kommunen och anställda på Ungdomens hus. Och möten har hållits.

- Det är vi glada för. Det känns som om de har lyssnat på oss. Senast den gångna helgen var det en tillställning på Ungdomens hus. För grannskapet brukar det innebära oro. Men paret Lundberg tyckte sig märka en förändring.

- Det var fler vuxna ute på gatan, säger Percy Lundberg.

Och det är just vad kommunen avsatt pengar till. Fler vuxna där ungdomarna finns. Percy har vid flera tillfällen gett sig ut bland ungdomarna på gatan och pratat med dem. Försökt förklara att det inte är okej att ge sig på andra människors hus.

Lundbergs flyttade till Simrishamns i våras. Innan de hann flytta in krossades fönsterrutor. Och fler har det blivit.

- Vi flyttade till en vacker och rofylld liten stad, men förstod snart att det var ungdomarna som tagit över på kvällstid. Vi märkte också en uppgivenhet som vi inte tänker ställa upp på, säger Percy Lundberg.

- Vi kan som vuxna inte låsa in oss. Vi måste känna att vi kan röra oss fritt på stan under kvällarna och vi måste ut och få de unga att förstå att det de gör inte är okej.

- Tillsammans med ungdomarna kan vi skapa "lugna gatan" som ett begrepp för hela stan. Så att alla kan känna sig trygga utomhus på kvällar och nätter. Kommunledningen har också haft ett möte med polisen som lovat att så långt det är möjligt prioritera Simrishamns centrala delar under kvällarna.

Kommunen ska ockå träffa länspolismästaren för att prata om polisnärvaron i Simrishamn.

Emma Lawesson emma.lawesson@allehandasyd.se
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons