Annons

Nu blommar Arboretet upp

Arboretets bästa tid är nu. Magnoliorna sprider väldoft och fägring och från stigen syns de bara stammarna stäva mot skyn. Den nya vänföreningen har röjt och i kalkonstallet öppnas en utställning om trädsamlingen som kan bli kulturminnesmärkt.
Simrishamn • Publicerad 10 juni 2014
Det gamla kalkonstallet på herrgården har förvandlats till utställning där man kan lära mer om arboretet och dess skapare.
Det gamla kalkonstallet på herrgården har förvandlats till utställning där man kan lära mer om arboretet och dess skapare.Foto: Foto: Mark Hanlon
Nu doftar skogen. Bo Hultén böjer ner en gren på magnoliaträdet och en väldoftande blomma blottas.
Nu doftar skogen. Bo Hultén böjer ner en gren på magnoliaträdet och en väldoftande blomma blottas.Foto: Foto: Mark Hanlon

– Diskussioner förs med länsstyrelsen om arboretet kan bli kulturminnesmärkt. Nya regler gör det möjligt att kulturminnesmärka annat än byggnader och det är klart att vi hoppas kunna komma i fråga, säger Bo Hultén, som äger Kiviks Esperöd.

En minnesmärkning skulle vara positivt för arboretet, menar han.

Annons

– Vår ambition är att arboretet ska bevaras för eftervärlden och då skulle ett statlig skydd vara till stor hjälp. Tillsammans med länsstyrelsen ska vi också ta fram en plan för skötseln och återplantering i arboretet.

3 000 träd

När Bo Hultén flyttade till herrgården i Kiviks utkant 1986 visste han inte vad som dolde sig bakom de ogenomträngliga snåren runt husen.

– När Elsa Wallis bror dog 1962 upphörde skötseln av området och det växte igen. När vi väl förstod att vi var ägare till 3 000 exotiska träd tog vi itu med skötseln.

Egna målningar

För att sprida kunskap om trädsamlingens historia öppnar en utställning i det gamla kalkonstallet. Här kan besökaren förkovra sig om Elsa och Albert Wallis arbete med träden.

– Jag visar också egna målningar inspirerade av arboretet, säger Bo Hultén.

Arboretet har sedan en tid en ny vänförening med Per Maunsbach som ordförande.

– Det är kanonroligt. Jag råkade se ett tv-program om arboretet som Bo Hultén var med i. Och han är en gammal skolkamrat till mig. Därför tog jag kontakt och nu är jag ordförande, förklarar han.

Röjt i vinter

Annons

Föreningen har ägnat vintern och våren åt att röja oönskad växtlighet så att träden framträder bättre.

– Det känns lite som en nystart. Nu vill vi lägga allt bråk och alla tråkigheter bakom oss, säger Bo Hultén, och syftar på konflikten med den gamla föreningen som numera bedriver verksamhet på angränsande fastighet.

Under hela sommaren, från skolavslutningen, är det dagliga visningar i arboretet. Klockan 14 varje dag leder Bo Hultén en tur genom trädsamlingen.

INTERNAL INTERNAL
Emma Lawesson, Mark Hanlon
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons