Annons

Ny laxtrappa invigd

På lördagen invigdes en ny laxtrappa vid Tommarps valskvarn. Därmed blir det bättre villkor för den havsöring som varje höst vandrar upp i Tommarpsån.
Simrishamn • Publicerad 17 november 2002

- Det är trevligt att projektet förverkligats, säger Göran Bengtsson på Järrestadtorp. Han är ordförande i Tommarpsåns fiskevårdsområdesförening, som värnar om fisket, från åmynningen vid Simrishamnsröken till Smedstorpsdammen. Även Kippabäcken i Tommarp tillhör området, som har cirka 850 delägare med fiskerätt. Föreningen arrenderar ut fisket på hela sträckan till Simrishamns Fiskevårds- och Sportfiskeförening (SFS), som säljer fiskekort mellan åmynningen och Hamnabro. - Vi har släppt till 6 400 kronor till plantering av klibbal, tillägger Göran Bengtsson, som räknar med att cirka 700 plantor ska sättas i södra åbrinken samt vid laxtrappan och kvarndammen. Simrishamnsbon Börje Walfridsson, en av veteranerna i 50-årsjubilerande SFS, var mycket nöjd med lördagens invigning. För några år sedan talade han nämligen med Charlotte Lindström på miljö- och hälsoskyddskontoret om projektet, som han sedan varit ansvarig för. - En ny laxtrappa skulle kosta 150 000 kronor. Men glädjande nog blev det billigare, säger Walfridsson, som ger Eslövs Gräv AB en eloge för deras arbete. Kostnaden har stannat på 137 500 kronor, som delas av Lokala investeringsprogrammet (Lip) och länsstyrelsen. Därutöver har kvarndammen rensats för 43 500 kronor, ett arbete som Lip och SFS delat på. Laxtrappan har projekterats av Bengt Rahm, Billeberga, som byggt ett antal laxtrappor under de många år han sysslat med fiskevård. - I Tommarpsån finns det gott om havsöring, men även gädda, ål och kräfta, säger Rahm. Han har också noterat elritsa (en liten karpfisk), grönling (en bottenlevande karpfisk) och bäcknejonöga (som är svår att upptäcka i slammet). Under perioden september - december i fjol registrerade SFS totalt 3 900 havsöringar, som gick upp i Tommarpsån. Hittills i år har drygt 2 000 öringar gått upp. Tommarps valskvarn köptes för tio år sedan av Anders Hellström, som torkar och lagrar spannmål till Skånefrö. Fastigheten omfattar 2,5 hektar, inklusive fisket. - Jag är mycket nöjd med fiskevårdarnas arbete, säger Hellström, medan hans hundar markerar vittring av sork och andfågel. - Det är ett helt annat landskap här och vid ullspinneriet än uppe vid vägen. Man kan se både kungsfiskare och strömstare här, påpekar han. Nästa projekt på SFS önskelista är ett omlöp vid Smedstorpsdammen, ett stenkast från Smedstorps slott. - Vi hoppas kunna utföra detta arbete i samråd med Tomelilla kommun, säger Börje Walfridsson, som räknar med att det ska kosta omkring en halv miljon kronor.

Pontus Persson pontus.persson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons