Annons

Nya ägare till Borregården

En norrman och en svensk övertar anrika Borregården. Ambitionerna är högt ställda.
Simrishamn • Publicerad 26 juni 2006
Simen Ruud och Egon Palmgren utanför galleriet. @08 Bildbyline:bILD: PIERRE ADOLFSSON
Simen Ruud och Egon Palmgren utanför galleriet. @08 Bildbyline:bILD: PIERRE ADOLFSSONFoto: 

Borregården har ett brokigt förflutet. Huvudbyggnaden uppfördes 1889 som fattighus. Efter tiden som fattighus drevs gården som sjukhem fram till 1963, då verksamheten lades ner. Gården blev därefter privatägd.

De nya ägarna är en erfaren duo. Den ene är Egon Palmgren , utvandrad Hässleholmare som de senaste åren jobbat inom krogbranschen i Oslo. Vid sin sida finns kollegan och vännen Simen Ruud, väletablerad interiör- och klädesdesigner som under lång tid verkat i hemstaden Oslo.

Annons

Det är tidig morgon och de två ägarna sitter i Borregårdens hjärta, den stora matsalen. Det har gått några veckor sedan de tog över verksamheten från paret Lundmark.

– Jag går fortfarande runt och myser, det är en sådan fantastisk gård med enorm potential, säger Egon Palmgren medan han serverar gårdens hemgjorda kakor och nybryggt kaffe.

Borregårdens profil är stark och inarbetad, för firma Palmgren och Ruud var det något av en förutsättning för att förvärva gården.

– Ja, vi kommer till en mycket bra och gedigen verksamhet och en välskött och upprustad gård. Men givetvis vill vi med tiden sätta vår egen prägel och stil på stället, menar Simen Ruud.

I sommar gäller dock att komma in i gängorna, lära känna gården och upprätthålla den redan inkörda verksamheten.

– Vi behöver inte rusa fram, utan nu i sommar kommer vi planera och skissa för framtiden, säger Egon Palmgren.

Idéerna och planerna är många, alltifrån ny skånskinspirerad meny till konferenser och kurser under lågsäsong. Det är ett helhetskoncept som syftar till att öka verksamheten och stärka varunamnet Borregården.

– Det finns egentligen inga gränser för vad vi kan göra, på sikt funderar vi även på författaraftnar, skrivkurser, fler utställningar och så kallade crime nights, där besökarna ska lösa mysterier, säger Simen Ruud.

– Dessutom vill vi utveckla interiören, eftersom gården är gammal söker vi en kombination av modernt och gammalt, kanske lite 1700-tals retro, lägger han snabbt till.

De nya ägarna ska även öka antalet sovplatser, från nuvarande sju till det dubbla.

Annons

– Rummen finns redan, det enda som behövs är lite upprustning, framhåller Egon Palmgren.

Vilken blir målgruppen?

– Ingen speciell, men vi ska försöka locka hit fler norrmän, det finns ingen riktig motsvarighet till den österlenska naturen och miljön i Norge, säger Simen Ruud.

På lördag den 1 juli anordnas vernissage i Borregårdes Galleri, mellan klockan 12-17, under titeln "Rune & Rune".

Pierre Adolfsson

0414-28996

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons