Annons

Nya arbetssätt ska hålla Villa Joneberg i topp

Ett år efter övertagandet av äldreboendet börjar rutiner och arbetssätt att komma på plats på Villa Joneberg. Annorlunda – ja lite. Besparingar och neddragningar – nej egentligen inte.
Simrishamn • Publicerad 18 januari 2020
Foto: Sprisse Nilsson

Det privata vårdbolaget Vardaga – tidigare Carema – har drivit äldreboendet Villa Joneberg i ett år. Förändringarna från hur deras företrädare, Aleris, bedrev verksamheten är små och uppdragets omfattning om 54 platser är det samma.

Ändå har det senaste året inneburit en viss omställning.

Berit Rundqvist är verksamhetschef på Vila Joneberg
Berit Rundqvist är verksamhetschef på Vila JonebergFoto: Sprisse Nilsson
Annons

– Det är alltid speciellt när man gör förändringar. Vardaga som koncern har ett ganska omfattande system med rutiner både för verksamheter och personal, men nu har det satt sig, säger verksamhetschefen Berit Rundqvist.

Sedan äldreboendet öppnade för fem år sedan har man legat väldigt bra till i olika jämförelser vad gäller både kvalitet och kundnöjdhet, och det gör man fortfarande.

– Vi har bra personal, och en ganska låg personalomsättning både bland omvårdnadspersonal och sjuksköterskor. Och de läkare som vi samarbetar med på vårdcentralen har båda varit med sedan starten och känner både de boende och oss som jobbar här, säger sjuksköterskan Linda Nilsson.

Ett nytt gemensamt personalrum är på planeringsstadiet.
Ett nytt gemensamt personalrum är på planeringsstadiet.Foto: Sprisse Nilsson

Under året som gått har man också infört ett delvis nytt arbetssätt för omvårdnadspersonalen.

– Istället för att jobba gruppvis försöker vi vara mer flexibla och samarbeta mer, säger Berit Rundqvist.

Men någon nämnvärd personalminskning rör det sig inte om.

– Vi måste anpassa bemanningen efter den aktuella vårdtyngd vi har, vilket gör att vi ibland behöver mer personal, i bland mindre, men sett över tid är resursanvändningen densamma.

Det nya arbetssättet har skapat en del oro i personalgruppen, men när förändringen trädde i kraft vid årsskiftet var de flesta i personalen med på banan.

– Sen kan man alltid diskutera arbetstider och scheman, men personalen arbetar kvar på sina ordinarie schema.

Under året har man även arbetat med att utveckla maten och måltidsmiljön på boendet. En aspekt är att det ska lukta mat i lokalerna när det är dags att sätta sig till bords men också att de boende kan påverka vad som serveras.

Annons

– Vill de ha korv från gatuköket försöker vi ordna det, säger Irene Hellberg som är gruppledare för en tredjedel av verksamheten.

Uppdraget innebär att hon blandar arbete i omvårdnaden med att vara arbetsledare, ett upplägg som är relativt nytt men som de hoppas mycket på.

– Det innebär ju att man har en arbetsledare, med fullt arbetsgivaransvar, som verkligen kan verksamheten på plats ute i vården och att avståndet mellan omvårdnadspersonalen och ledningen blir minimal, säger Berit Rundqvist.

bild 1/3
Eva SonessonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons