Annons

Nygammalt fångstverk i Verkeån

Heter det Öradekaren med betoning på första E:et eller med betoning på sista A:et? Och vad är det för något? Alla frågor besvarades med pompa och ståt på nyinvigningen i Haväng.
Simrishamn • Publicerad 1 november 2010
Jan Jonasson från Havängs museiförening demonstrerar hur den gamla fiskefällan fungerar.
Jan Jonasson från Havängs museiförening demonstrerar hur den gamla fiskefällan fungerar.Foto: 

Betoningen ska ligga på näst sista stavelsen då det är frågan om ett kar mitt i Verkeån där man fångar havsöring. Fällan har anor från 1600-talet.

– Öringarna kommer uppströms och hoppar upp genom de här åtta portarna. Sätter man till en planka så slår de i den och ramlar ner i en ränna så att man kan plocka upp dem, berättar Jan Jonasson från Havängs museiförening engagerat medan han demonstrerar med en pinne.

Annons

Invigningen har samlat omkring 150 människor vilket är mycket mer än vad man räknade med. Förutom den restaurerade gamla fiskefällan har man även byggt en ny fiskeväg så att öringarna ostört kan simma förbi.

– Det är fantastiskt att så många kommit hit, säger Carl Piper som tillsammans med Göran Tunhammar, landshövding i Skåne län, ska inviga den nybyggda fiskevägen som löper precis bredvid den gamla fångstanordningen.

Projektet har pågått i ungefär ett år och är ett samarbete mellan många olika aktörer.

– Detta är ett bra exempel på ett gott samarbete, berättar landshövding Göran Tunhammar.

Huvudman är Högestad och Christinehofs fideikomiss AB och Länsstyrelsen har med hjälp av stöd från EU:s landsbygdsprogram finansierat renoveringen. Man har även fått statliga fiskevårdsbidrag och kulturmiljöanslag. Fortifikationsförvaltningen har hjälpt till med transport och material. Sedan är det bara lokala entreprenörer som varit med och byggt.

– Projektet är verkligen närproducerat, säger Göran Tunhammar.

Alla närvarande – adelsmän, nyfikna gäster, landshövdingar, hundar, fotografer och journalister – blir ledda på en kort rundtur över den rustika stenmuren och representanter från museiföreningen beskriver målande områdets historia. Under promenaden berättar Johan Wagnström, tillförordnad chef för fiske- och vattenvårdsenheten vid Länsstyrelsen, lite om projektet med fiskevägen.

– Det hade varit svårt att få loss fiskebidrag till bara en renovering av en gammal fälla, säger han.

Verkeåns berömda havsöringar lyser dock med sin frånvaro just idag.

– Hade det regnat och varit lite mer flöde i ån hade vi garanterat sett öringar. Tyvärr var det lite svårt att kombinera med landshövdingens fulla almanacka, säger Johan Wagnström.

Efter trevligt samkväm har det så blivit dags för själva invigningen av den nyanlagda fiskevägen. Carl Piper och Göran Tunhammar hjälps åt med att dra upp en lucka och släppa ut vattnet från dammen så att det rinner ut i den nygrävda fåran. Sedan avtäcker man en sten med en plakett om Öradekaren och projektet.

Oskar Forsberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons