Annons

Nytt fördelningssystem inom LSS

Nu ska socialnämnden införa resursfördelningssystemet även inom LSS-verksamheten. Tidigare har den drivits med årliga anslag.
Simrishamn • Publicerad 27 november 2008

– Konkret handlar det om att pengarna, från årsskiftet, fördelas så att de täcker vad det kostar att genomföra biståndsbesluten, säger socialchef Roland Persson.

Det innebär samma som sedan 2002 gäller inom äldreomsorgen.

Annons

– Det här systemet blir mera rättvist och är ett sätt att frigöra resurser till nya brukare. Som det är i dag ligger vi i Skånetoppen när det gäller ett högt kostnadsläge, säger socialchefen.

När det gäller resursfördelning hamnar kommunen nu i stället som pionjär inom Skåne. Modellen har man lånat från Umeå kommun.

Det finns i dag 150 inom LSS-are (Lagen om särskilt stöd). Av dem är 87 i daglig verksamhet. Totalt bor 50 i socialförvaltningens gruppbostäder.

Inom LSS ska gälla samma som inom äldreomsorgen; att överskottet får användas till utbildning och utvecklingen, så kallade belöningspengar.

Jea Jonsson jea.jonsson@allehandasyd.se
Jea Jonsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons