Annons

Nytt hopp för Samras familj

Trots skolkamraternas engagemang för att Samra Hamidovic och hennes familjs ska få tillstånd att stanna i Sverige beslöt utlänningsnämnden att familjen skulle utvisas. Det har gått några veckor sedan dess men häromdagen kom ett besked som gav nytt hopp; utvisningen ska inte verkställas förrän nämnden har gjort en ny prövning av de nya skäl som angetts.
Simrishamn • Publicerad 27 november 2002
Samra Hamidovics hoppas få stanna. Arkivbild: Mark Hanlon
Samra Hamidovics hoppas få stanna. Arkivbild: Mark HanlonFoto: 

- Det har varit så mycket negativt men nu känns det som att jag har fått ett nytt hopp igen. Vi hoppas att vi får ett besked väldigt snart och det är att vi får stanna. Samra Hamidovics klasskamrater i 7A på Korsavadskolan har vädjat om att Samra ska få stanna kvar. Arkivbild: Mark Hanlon" BORDER="0"Samra Hamidovics klasskamrater i 7A på Korsavadskolan har vädjat om att Samra ska få stanna kvar. Arkivbild: Mark Hanlon Det säger Samra Hamidovic som efter en tids frånvaro nu är tillbaka hos sina klasskamrater igen på Korsavadskolan. - De säger att de har saknat mig så det känns bara roligt. Familjen kom till Sverige och Simrishamn för två år sedan. Då hade de just gjort ett försök att återvända till Bosnien, efter att ha levt som flyktingar i Tyskland sedan de flydde 1992. Återvändandet till hemstaden Bijeljina, som ligger nära gränsen till Serbien, blev inte vad de hade hoppats på. De utsattes dagligen av trakasserier från den serbiska majoriteten och fann som enda utväg att återigen fly. Den här gången sattes hoppet till Sverige där Samras mammas moster bott sedan många år tillbaka. Samra började skolan och fann sig väl tillrätta. I fjol höstas kom dock det första negativa beskedet, de fick inte stanna kvar. Klasskamraterna agerade och beslutet överklagades. Det tog ytterligare nästan ett år tills nästa motgång aviserades. Familjen skulle ha lämnat landet senast sista oktober i år. Då agerade advokat Ingemar Roosberg ännu en gång. Han har engagerat sig mycket i familjens öde. När beskedet om att verkställigheten har inhiberats, det vill säga att ingen utvisning ska genomföras förrän nytt beslut kommer, väcktes även hans hopp: - Det kan ses som ett provisoriskt beslut i avvaktan på ny behandling. För familjens del är det positivt och de nya skälen har klart förbättrat chanserna.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons