Annons

Nytt hotell vid golfbanan

Mellan hål sju och elva på Lilla Viks golfbana finns sedan en tid ett hotell. De första gästerna har redan flyttat in och murat igen dörren med lera och saliv. Det är nämligen ett insektshotell det handlar om – det senaste tillskottet i Österlen GK:s miljöarbete.
Vik • Publicerad 29 juni 2020
Lars-Martin Grewin och Margareta Hallin från golfklubbens miljöutskott vid det nya insektshotellet på Lilla Viks golfbana.
Lars-Martin Grewin och Margareta Hallin från golfklubbens miljöutskott vid det nya insektshotellet på Lilla Viks golfbana.Foto: Ulrika Wangel

En golfbana kan vara väldigt mycket mer än gröna greener och hägrande hål: till exempel bo- och växtplats för insekter, fåglar och rara växter.

Och på Österlens Golfklubbs banor Lilla Vik och Djupadal är det senaste tillskottet några rejält dimensionerade insektshotell som man fått till skänks av Rosenhagens i Skåne Tranås.

Informationsskyltar har satts upp om golfklubbens nya hotell och deras invånare.
Informationsskyltar har satts upp om golfklubbens nya hotell och deras invånare.Foto: Ulrika Wangel
Annons

– Titta, här har de redan flyttat in, säger Lars-Martin Grewin från klubbens miljöutskott, och pekar på några ihåliga strån som redan murats igen av sina invånare.

Golfklubben har jobbat ett bra tag med miljön. För fyra år sedan blev den miljöcertifierad enligt GEO:s (Golf Environment Organisation) standard, och det belönades med Simrishamns kommuns miljöpris år 2017, berättar Margareta Hallin, ordförande i miljöutskottet, stolt.

Klubbchef Mikael Törnberg, Lars-Martin Grevin och Margareta Hallin vid insektshotellet.
Klubbchef Mikael Törnberg, Lars-Martin Grevin och Margareta Hallin vid insektshotellet.Foto: Ulrika Wangel

Och på vägen ner från klubbhuset mot insektshotellet, som ligger i kanten av en dunge med storvuxna ekar, berättar de entusiastiskt om miljöarbetet, och de olika djur och växter som finns på både Lilla Vik, med sina ekdungar ner mot havet, och i hedvegetationen och äppelträden på backarna uppe på Djupadal.

– Vi har hedblomster på båda banorna. Och man kan höra rosenfink här, den är inte så vanlig, säger Lars-Martin Grewin.

En av rariteterna på Lilla Vik: Natt och dag, eller lundkovall som den också heter. De blå bladen är inte en del utav blomman utan så kallade högblad.
En av rariteterna på Lilla Vik: Natt och dag, eller lundkovall som den också heter. De blå bladen är inte en del utav blomman utan så kallade högblad.Foto: Ulrika Wangel

De uppväxande pilträden längs stigen mot havet är det också en tanke med – de ska skapa en korridor för insekter så att de lättare kan ta sig över banan.

Informationsskyltar har satts upp på flera håll. Och klubben har också anlagt sandblottor som gynnar insektslivet:

– När man gjorde en ny utslagsplats på Djupadal höstas gjordes den gamla om till en ny sandblotta. Det blev snyggt också, säger Lars-Martin Grewin.

Ulrika WangelSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons