Annons

Ökad vinst i år men budgeten för nästa år blir tuff

Den globala finanskrisen har börjat sätta sina spår även i Simrishamns kommun. "Det lär bli tuffare nästa år än prognosen visar", sa ekonomichef Peter Andersson vid måndagens fullmäktigemöte, där eftermiddagen ägnades åt budgetfrågor.
Simrishamn • Publicerad 25 november 2008

– Vi har en budgeterad vinst i år på 3,6 miljoner kronor. Men nu pekar det mot 6 miljoner i vinst, sa Peter Andersson.

Han förklarade att kostnaderna för äldreomsorgen blivit lägre beroende på att det är färre vårdtagare än beräknat.

Annons

Vinsten nästa år skulle enligt sommarens prognos bli 6 miljoner kronor. Men i stället lär det bli ett underskott på 1,4 miljoner.

– Ett sämre resultat i driftsbudgeten tvingar kommunen att låna mer för att klara budgeterade investeringar, förklarade Peter Andersson. I våras bedömdes lånebehovet för nästa år bli cirka 15 miljoner kronor. Men nu pekar prognosen på att 20 – 25 miljoner måste lånas.

– Skatteintäkterna i riket påverkar oss. Skatteutjämningen skulle ge oss 637 miljoner kronor i skatteintäkter nästa år. Men nu ser det ut att bli tio miljoner kronor mindre.

Finanskrisen leder till lågkonjunktur och många varsel om uppsägningar, vilket resulterar i minskad sysselsättning och därmed lägre skatteintäkter för kommunen.

Därför kräver kommunledningen att nämnderna är återhållsamma och visar ett överskott med en procent av budgetramen.

Driftsbudgeten för nästa år blir på drygt 858 miljoner kronor, medan investeringsbudgeten är på drygt 52 miljoner kronor, varav närmare 30 miljoner går till upprustning av skollokaler. Ulf Johansson (c), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, sa att underhållet av fastigheter är dåligt, och det har inte blivit bättre under det senaste året.

– Men nu, när vi är i en lågkonjunktur, ska vi investera, eftersom det blir billigare än i en högkonjunktur, sa Johansson.

Monica Gripp (m), myndighetsnämndens ordförande, är övertygad om att budgeten på 620# 000 kronor ska hålla.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande, Sabina Ahlbeck (fp), föreföll också hoppfull, men pekade på ett par viktiga frågor:

* Ska ungdomens hus Bénka-di flyttas från Östra Parkskolan till kulturhuset Valfisken?

Annons

* Ska Grand rustas upp? Carl-Göran Svensson (c), barn- och utbildningsnämndens ordförande, sa bland annat att det minskade antalet barn på sikt slår mot gymnasieskolan elevunderlag.

– Vi försöker hitta konstruktiva lösningar, sa han.

Socialchef Roland Persson gläder sig åt att socialnämndens kostnader för socialbidrag minskat på senare år.

Men han befarar att ökad arbetslöshet leder till ökade kostnader nästa år.

– Om vi får 80 nya hushåll som behöver socialbidrag innebär det att kostnaderna ökar med över fyra miljoner kronor, sa socialchefen.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons