Annons

Oklar takhöjd stoppar villabygge i Brantevik

Byggnadsnämnden stoppar omedelbart ett pågående villabyggepå Äppelbackeni Brantevik.
Simrishamn • Publicerad 27 januari 2006
Det omtvistade villabygget på Äppelbacken stoppas omgående av byggnadsnämnden. Huset har blivit för högt. Enligt fastighetsägaren beror det på att byggmästaren har läst ritningarna fel. Nu riskerar man till och med att huset rivs. Bild: Jan-Olle Persson
Det omtvistade villabygget på Äppelbacken stoppas omgående av byggnadsnämnden. Huset har blivit för högt. Enligt fastighetsägaren beror det på att byggmästaren har läst ritningarna fel. Nu riskerar man till och med att huset rivs. Bild: Jan-Olle PerssonFoto: 

– Det här är så fruktansvärt tragiskt. Det drabbar oss ekonomiskt, socialt och känslomässigt och det drabbar förstås byggnadsarbetarna.

Jane Wollin Åhagen hade tänkt flytta in med sin familj i det nya huset i mars. Den dagen är det tillträde för den som köpt deras nuvarande bostad i Simrishamn.

Annons

– Kanske måste vi till och med riva huset och det för att en byggmästare har läst ritningarna fel. Men vad gör man? Huset är för högt och grannarna har rätt att reagera.

I allt elände har familjen lyckats få ha sitt hus kvar till den 1 juni. Men därefter har man ingen bostad.

– Bygget är stoppat och vad jag förstår blir också några arbetare arbetslösa, säger Jane Wollin Åhagen.

Närboende till bygget har vänt sig till stadsarkitekten med anledning av husbygget. Gemensamt är att de klagar på höjden och att det inte följer bygglovet.

– Gång på gång har vi uppmanat fastighetsägaren att inte avvika från bygglovet men arbetet har fortsatt, säger Thore Hansson, byggnadsinspektör och sekreterare i nämnden.

Det rådde enighet bland ledamöterna om att stoppa bygget. Man var också överens om att redan nu koppla in en juridiskt sakkunnig.

Nämnden sammanträdde i måndags kväll och tidigt tisdag förmiddag var protokollet justerat för just det ärendet. Därefter skickades meddelande ut till fastighetsägare, kvalitets-ansvarig och byggnadsentreprenör.

– Vi har varit bortresta och inte hunnit se några handlingar ännu. Därför vet vi inte hur vi ska agera härnäst, om det är någon idé att överklaga, säger fastighetsägaren.

Inom tre veckor kan beslutet överklagas.

MP Bygg står för bygget. YA har, utan framgång, försökt nå ansvariga för en kommentar.

Annons

Jea Jonsson

Jea Jonsson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons