Annons

Ombudet pekas ut som språkrör för Hells Angels

Det ombud som hjälpt Wheel legs MC att JO-anmäla polisen pekas ut som ett slags språkrör för Hells angels.
Simrishamn • Publicerad 7 december 2011

Peter Schjerva i Kristianstad driver nättidningen Payback sedan ett par år tillbaka. Enligt honom var kontrollen av Wheel legs träff ett exempel på hur mc-klubbar förföljs och trakasseras av just polisen.

Organisationen Payback har nättidningen som ett språkrör utåt. Man vill rentvå mc-kulturen. Man menar att det finns inga kriminella mc-organisationer. Men att enskilda medlemmar kan begå brott som i alla andra kulturer och gäng.

Annons

– Skulle polisen trakassera en golfklubb på samma vis som de förföljer mc-klubbbar skulle det bli ett himla liv, säger Peter Schjerva.

Enligt de kännare av kriminella mc-gäng YA har talat med är Peter Schjerva och Payback inte bara ett språkrör för enskilda klubbar utan även för Hells angels.

Man menar att de fall som Payback lyfter fram till stor del berör Hells angels. Men nästan aldrig det kriminella gänget Bandidos.

Ystadspolisen Patrik Ahrlin uppfattar det ungefär på samma vis.

– Man får uppfattningen att Payback är ett språkrör för kriminella gäng, men även helt vanliga klubbar också. Bara namnet säger en del.

Peter Schjerva menar att anklagelsen mot honom att han skulle vara ett språkrör för Hells angels är ett sätt att förvirra begreppen och tagen ur luften.

– Det är samma sak här. Ett sätt att misstänkliggöra, eftersom man inte har något att koppla till, säger han.

Inför valet till riksdagen förra året var Peter Schjerva med och grundade Frihetspartiet. Han var också ordförande en period. Partiet ansågs ha starka band till Hells angels. I styrelsen satt tidigare också två medlemmar i Hells angels som nu hoppat av.

Bakgrunden till partibildningen var bland annat att initiativtagarna tyckte att polisen bedrev en förföljelsekampanj mot mc-gäng.

Ann-Louise Olander
Gert Ljungqvist
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons