Annons

Österlenbo möter svenska staten i Europadomstolen

Helt utan någon jurists hjälp men driven av en övertygelse om att ha rätt i sak och med ett brinnande intresse för juridik har Claes-Otto Kindmark fått upp ett mål om påstått avtalsbrott i Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter.
Simrishamn • Publicerad 12 juli 2002
Claes-Otto Kindmark. Bild: Jea Jonsson
Claes-Otto Kindmark. Bild: Jea JonssonFoto: 

Kindmark mot Sverige" står det i bekräftelsen och frågan gäller ändrade regler för förtida uttag av pension. - En konsekvens av att den europeiska domstolen tar upp målet, oavsett hur bedömningen blir, är ju att en domstol överprövar ett riksdagsbeslut. Så vitt jag förstår är det unikt, säger Claes-Otto Kindmark. Han är läkare till professionen och arbetar sedan några år tillbaka som överläkare i Norge. Ett av skälen till att det blev så var att han inte kunde ta ut pension som han planerat: - När jag var 55 år lyfte jag mina privata pensionsförsäkringar och min avsikt var att gå i förtida pension som 60-åring. Jag lämnade en min ansökan till Försäkringskassan i god tid före min 60-årsdag, helt enligt de regler som gällde. Men innan Claes-Otto Kindmark hunnit få något svar, och innan han fyllde 60, ändrades tiden för förtida uttag till 61 år. - Att den svenska staten, endast några dagar innan ett mångårigt avtal skulle utlösas, har rätt att ändra i avtalet anser jag är helt oacceptabelt. Det kullkastade helt min möjlighet att planera min försörjning, plötsligt stod jag utan inkomst ett helt år. Kindmark överklagade Försäkringskassans beslut, det var i juli 1998, genom samtliga förvaltningsdomstolar men hade ingen framgång. När regeringsrätten nekade prövningstillstånd av Kammarrättens dom grep han den enda återstående möjligheten, att överklaga till den Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter, i Strasbourg. Det var i början av maj och en månad senare kom bekräftelsen. Överklagandet tar stöd i den första artikeln om skydd för egendom, i "Protokoll till konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna". - Det handlar om ett brott mot den artikeln i så motto att jag inte har rätt att disponera mina egna medel, en pension som jag själv har sparat ihop till, säger Claes-Otto Kindmark som också anser att han blivit kränkt av de socialdemokratiska regeringen och då har rätt till upprättelse. Målet prövas nu i domstolens fjärde avdelning och Kindmark behöver inte vara närvarande personligen. Förfarandet är i princip skriftligt men om det går vidare högre upp i domstolen kan denna, om det anses vara nödvändigt, utse ett juridisk ombud. - Jag upplever det här som mycket intressant inte minst juridiskt och det är möjligt att jag av det skälet väljer att vara på plats vid avgörandet.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons