Annons

Österlenbor toppar kd-listorna

Mycket talar för att krisdemokraterna får ett generationsskifte i Region Skåne efter höstens val. Vid helgens nominering i Bromölla för norra och östra Skåne gick 49-åriga simrishamnsbon Ingela Bröndel upp på regionlistans första plats. Liksom tidigare toppar Tuve Skånberg, Skillinge, riksdagslistan.
Simrishamn • Publicerad 21 januari 2002

Ingela Bröndel är verksamhetschef inom sjukvården, och skulle med nuvarande röstetal ha fått en säker plats i regionfullmäktige.

Annons

Andra namn på listan är agronom Lars Lundberg, Sjöbo, och trea, veterinär Lennart Svensson, Vallby, som med ålderns rätt drar sig tillbaka. På femte plats återfinns 47-årige prästen Tomas Svensson, Simrishamn, som idag är ordförande i kommunens fritidsnämnd.

Riksdagsman Tuve Skånberg, Skillinge, toppar åter igen riksdagslistan för Skånes norra och östra valkrets (f d Kristianstads län).

- Det blir fjärde mandatperioden för min del, om jag blir omvald, säger pastor Tuve Skånberg, som arbetat i riksdagen sedan 1993. Där har kristdemokraterna 42 platser. Veteranen från Skillinge är en av de sex ledamöter som suttit i tre mandatperioder.

Tvåa på riksdagslistan är folkhögskolelärare Michael Anefur, Önnestad. Trea och fyra är två överraskningar: 35-åriga lågstadieläraren Anna-Karin Nilsson, Örkelljunga, respektive Douglas Brommesson, Tollarp, 26-årig doktorand i statsvetenskap.

- Jag är glad för att det kommit in två ungdomar. Det innebär en förnyelse av listan, och att det kan bli en stimulerande och bra valkampanj, säger Tuve Skånberg.

Han tror att Nilsson och Brommesson kan få en plats i riksdagen, om de gör en personvalskampanj. Då krävs det åtta procent av rösterna.

Vid förra valet kom Margareta Viklund, Stockholm, in på rikslistan, såsom representant för norra och östra Skåne, där hon inte har någon förankring.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons