Annons

Park för solceller störst i landet

Landets största solcellspark börjar ta form. Panelerna är på plats i utkanten av Simris och i juldagarna tas anläggningen i drift.
Simrishamn • Publicerad 8 december 2012
Ola Jönsson ser med tillfredsställelse hur hans solpaneler snart står klara att börja användas. Malin Åman från Solect Power instämmer i känslan.
Ola Jönsson ser med tillfredsställelse hur hans solpaneler snart står klara att börja användas. Malin Åman från Solect Power instämmer i känslan.Foto: 
Kay Leverenz och Susann Hösel från tyska företaget Schletter monterar solpaneler på ställningarna.
Kay Leverenz och Susann Hösel från tyska företaget Schletter monterar solpaneler på ställningarna.Foto: 

– Klart det känns tillfredsställande. Men om elpriserna varit så här låga när jag drog i gång projektet tror jag inte jag hade gjort det, säger Ola Jönsson, vd för byggherren Österlenvind AB.

Kostnaden för satsningen är på 8,5 miljoner kronor. Någon vinst kan Österlenvind inte räkna med förrän om cirka 15 år, tror Ola Jönsson.

Annons

Ett högt staket omgärdar området på ett tunnland där 1 804 solpaneler med vardera 60 solceller har monterats en efter en på en hög ställning. Alla panelerna har ansiktet mot söder.

– Vi kunde ha valt paneler som är rörliga och följer solen men det hade blivit ännu dyrare, säger Ola Jönsson.

Till nyår

Transformatorstationen levereras vilken dag som helst. För att Österlenvind AB ska få de statsbidrag som beviljats måste anläggningen vara i drift till nyår.

– Vi ska vara i gång före jul, säger Malin Åman från Solect Power som samordnar projektet i Simris.

– Allt har gått som planerat även om den administrativa processen blev mer långdragen än vi förväntat oss.

Viktigt för marknaden

Ett projekt som Österlenvinds är viktigt för solcells-marknaden, menar Malin Åman.

– Om man sätter upp sex paneler på en villa är det alltid några grannar som ringer och vill göra likadant. Det är klart att ett sådant här stort projekt väcker intresse.

Att Sverige har få soltimmar jämfört med sydligare länder är både bra och dåligt, menar Malin Åman.

– Solceller vill vara svala och håller längre i vårt klimat. Det finns solpaneler som suttit i 25 år och fungerar som om de vore nya.

Taner Caliskan
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons