Annons

Personangrepp i fullmäktige

Får en ledamot i kommunfullmäktige likna en annan ledamot vid djävulen och kalla honom det största hotet mot kommunen?
Simrishamn • Publicerad 9 november 2009
Michael von Gersdorff (KD) (mitten) liknade Christer Grankvist (S) (till vänster) vid djävulen i ett inlägg i kommunfullmäktige. Nu får kommunfullmäktiges ordförande Anders Johnsson (M) (till höger) svara på interpellationen i fullmäktige.
Michael von Gersdorff (KD) (mitten) liknade Christer Grankvist (S) (till vänster) vid djävulen i ett inlägg i kommunfullmäktige. Nu får kommunfullmäktiges ordförande Anders Johnsson (M) (till höger) svara på interpellationen i fullmäktige.Foto: 

Christer Grankvist (S) känner sig kränkt. Dels av ledamoten som gick till personangrepp, kristdemokraten Michael von Gersdorff, och dels av kommunfullmäktiges ordförande Anders Johnsson (M) som inte avbröt inlägget.

Nu ställer Grankvist en interpellation till Johnsson och kräver snabbt svar om på vilket sätt de etiska reglerna ska tolkas och följas.

Annons

Det var i en debatt om hur de extra statliga miljonerna skulle fördelas mellan facknämnderna som det hettade till i talarstolen. Grankvist yrkade att "hans" nämnd barn- och utbildningsnämnden borde få mer medel än vad majoriteten förslagit. Han hänvisade till förhållanden som bun-förvaltningen presenterat, nämligen att ett antal personer sagts upp och att personaltätheten inom förskolan är låg.

– Det är inte jag som hittat på det här. Jag bara beskrev den verklighet som finns. Hur skulle det kunna vara att svartmåla, undrar Grankvist.

När ärendet var uppe i bun gjorde Michael von Gersdorff klart att hans parti faktiskt ville ha ännu mer av miljonerna än var s-gruppen begärde.

– Därför undrade jag i fullmäktige hur det gått för Michael i förhandlingarna med majoritetsgruppen.

Von Gersdorff gick upp i talarstolen.

– Men inte för att svara på min fråga utan för att förklara att jag var den största svartmålaren och att jag var kommunens största problem. Han liknade mig vid djävulen och sa att horn växte ut ur min panna och att jag bar en treuddad eldgaffel i min hand. Känns än mer förnedrande när det kommer från en kristdemokrat, säger Grankvist.

– Dessutom fick han hålla på en god stund utan att någon protesterade.

Kommunfullmäktige har antagit etiska regler där det bland annat står att ledamöterna ska visa respekt för personer med andra uppfattningar och att debatten ska vara saklig och konstruktiv.

– Ordförande Anders Johnsson har stoppat debatter mellan mig och Carl-Göran Svensson med hänvisning till att vi inte hållit oss inom sakfrågan. Men här bröt han inte.

– Det är inte bra om de etiska reglerna tolkas olika beroende på ledamöternas politiska tillhörighet.

Annons

Efter mötet har två majoritetspolitiker tagit kontakt med Grankvist och bett om ursäkt å von Gersdroffs räkning.

– Nu vill jag veta Anders Johnssons syn på det som hände, säger Grankvist som ställer en interpellation till fullmäktigeordföranden.

När YA pratar med Anders Johnsson har han inte hunnit fundera så mycket på hur han ska svara Grankvist.

– Rena personangrepp är inte acceptabelt och gränsen måste gå någonstans, resonerar han.

Men inläggen var inte så allvarliga att du ansåg att ledamoten skulle avbrytas?

– Jag måste försöka rekonstruera debatten. Jag ska kolla om inspelningen av sammanträdet fortfarande finns kvar.

Michael von Gersdorff minns inte exakt hur han uttryckte sig, men står för andemeningen i sin kritik.

– Christer Grankvist är ensidigt negativ mot skolan. Det är sällan han lyfter någonting positivt. Det är vad jag menade med svartmålning.

– Sen nämner Grankvist även mitt namn flera gånger i debatten. Det är lika mycket personangrepp det han säger.

Emma Lawesson emma.lawesson@allehandasyd.se
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons