Annons

Pionjärernas danska isflaska

I veckan åker fyra elever på Österlengymnasiet till Danmark för att köpa 200 isflaskor av plast. På söndag ska de försöka sälja flaskorna under julskyltningen i Simrishamn.
Simrishamn • Publicerad 28 november 2008
Kristian Olsson, vd i företaget, fyller på vatten i flaskan, som sedan läggs i frysen.
Kristian Olsson, vd i företaget, fyller på vatten i flaskan, som sedan läggs i frysen.Foto: 
Kvartetten som driver Easy Ice UF visar sin produkt, flaskan för isbitar; från vänster Paul Pileboda, Gärsnäs, Johan Olsson och Gustav Ask, Kivik, samt Kristian Olsson, Gärsnäs. Bild: Bass Nilsson
Kvartetten som driver Easy Ice UF visar sin produkt, flaskan för isbitar; från vänster Paul Pileboda, Gärsnäs, Johan Olsson och Gustav Ask, Kivik, samt Kristian Olsson, Gärsnäs. Bild: Bass NilssonFoto: 

Och i maj deltar de i UF-mässan i Malmö, där unga företagare från Skåne presenterar sina affärsidéer.

Bakom satsningen står fyra killar i SPE 06. De läser ekonomi på samhällsprogrammet och tar studenten nästa år. Tillsammans driver de projektarbetet Easy Ice UF, ett ungt företag med ett kapital på cirka 3 000 kronor.

Annons

– Vi har sålt riskkapitalsedlar till släkt och vänner för max 250 kronor per sedel och person, säger Gustav Ask, som är företagets ekonomichef.

Kristian Olsson är vd och ansvarig som återförsäljare.

– När skolan hade öppet hus sålde vi ett 40-tal isflaskor. Då följde vi rådet med "Fyra P", alltså plats, produkt, pris och påverkan, säger Kristian och ser nöjd ut. – Vi har satsat mycket på marknadsföring, tillägger han och visar företagets reklamfilm, som ligger på nätet.

Ungefär sex timmar i veckan ägnar kvartetten åt sitt företag, därav hälften under lektionstid.

Personalchef Paul Pileboda berättar att de har lagt ned mycket tid på pröva olika affärsidéer.

– I början av november fick vi kontakt med ett danskt företag som tillverkar Easy Ice. Då bestämde vi oss för att satsa på detta. Försäljningschef Johan Olsson tycker att UF-idén har lärt dem att samarbeta:

– Vi försöker också renodla rollerna i företaget.

– Om det går dåligt sparkar vi vår vd, tillägger Gustav Ask, utan att nämna om Kristian Olsson har något fallskärmsavtal.

Skämt åsido, så är de fyra ekonomerna sugna på att läsa till civilekonom, vilket innebär att de har möjlighet att praktisera i större företag – både i Sverige och utomlands.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons