Annons

Pizzamöte med kommunchefer

Behovet av bättre kommunikationer var ett angeläget ämne som diskuterades när elevråden på kommunens olika skolor igår kväll mötte kommunens högsta chefer.
Simrishamn • Publicerad 12 november 2002

Snacket på Ungdomens hus i Simrishamn kom snabbt igång över pizzatallrikarna. - Nattbussen på fredagar, går den fortfarande? undrade Mats Ivarsson, ordförande i elevrådet på Friaborgsskolan. - Jodå, försäkrade fritidschefen Mats Carlsson. Mats Ivarsson och Jonna Hjalmarsson, även hon från Friaborgsskolan, bor båda utanför Simrishamn och är beroende av bussar, om de inte ska cykla. - Jag bor i Gladsax. Där är urusla förbindelser, berättade Mats Ivarsson. Transporter är också en dyr utgift för alla som inte bor tillräckligt långt från skolan (fem kilometer), och därför inte är berättigade till busskort, men som ändå inte alltid vill stanna i Simrishamn. - Det är orättvist, sade Mats Ivarsson. Seth Sellec, föreståndare på Ungdomens hus, berättade om idén med kvällens möte. Snart är det dags för fyra rum och kök, ett tillfälle då ungdomar får chans att träffa politikerna i Simrishamn. - Det här kan vara en förberedelse inför mötet med politikerna, sade Sellec och uppmanade de olika förvaltningscheferna att berätta vad som är på gång i kommunen. Vid ett annat bord satt Rasmus Ericson Ståhl och Axel Silander, båda från Kivik. De berömde Österlenfågel. - Den är kul att åka med, sade Rasmus. Mer kritisk blev Rasmus Ericson Ståhl och Axel Silander när samtalet kom in på vad som finns att göra i kommunen. - Det behövs en ishall eller en uterink, tyckte Axel Silander. - En skateboardbana behövs också i Kivik. Det har vi föreslagit, men det har inte hänt något, sade Rasmus Ericson Ståhl. Kommundirektören Staffan Tellman fick frågan om vad han egentligen sysslar med. - Man sitter i en massa möten, svarade han och förklarade sedan skillnaden mellan politikerna, som bestämmer,och tjänstemännens, som får foga sig efter politikernas beslut och se till att det som är beslutat genomförs. Lite senare kom frågan om de olika nämnderna uppgifter upp till diskussion. - Jag förstår att kommunfullmäktige bestämmer, men jag begriper inte varför det ska finnas en massa nämnder. Man borde kunna minska byråkrati, tyckte Mats Ivarsson. - Det finns kommuner som har avskaffat nämnderna, svarade Staffan Tellman. Så fortsatte diskussionen mellan pizzatuggandet.

Ulf Mårtensson ulf.martensson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons