Annons

Politiker uppmanar alla invånaretill mobilisering mot drogmissbruk

Samtliga partier i fullmäktige ställde sig bakom en uppmaning riktat till alla kommunens invånare med en vädjan om att alla krafter måtte mobiliseras för att förhindra ett ökat drogmissbruk bland ungdomar. Efter en kort diskussion antogs det gemensamma uttalandet vid fullmäktiges relativt kortvariga sammanträde i går kväll.
Simrishamn • Publicerad 25 mars 2002

"Drogmissbruket bland våra ungdomar ökar. Missbruket startar i och sprider sig till allt lägre åldrar" står det inledningsvis i uttalandet. Någon debatt om riktigheten i det påståendet, eller någon redovisning kring varifrån uppgifterna kommer, gavs dock inte. Däremot saknade Annika Hallqvist (mp) en mening där man även uppmanar de vuxna att föregå med gott exempel: -Det skulle inte skada om vuxna inte alltid drack alkohol på alla fester. Något yrkande lade hon dock inte fram och sannolikheten för att ett sådant skulle ha vunnit gehör var nog inte så stora. Christer Akej (m) varnade för allt för mycket moraliserande och pekpinnar kunde mottas på ett felaktigt sätt: -Låt oss den här gången hålla fokus på ungdomarna. Karl-Erik Olsson (s) deklarerade att han ansåg vuxnas alkoholproblematik tillhöra en annan debatt och tillkännagav sitt gillande över uttalandet som därmed antogs. Det stora ärendet för aftonen var bokslutet. Under dagen hade en temadag, enligt många en mycket lärorik sådan, hållits kring årsredovisningen för intresserade förtroendevalda och så mycket till debatt blev det inte. I stort sett var det bara oppositionsrådet Karl-Erik Olsson och kommunalrådet Christer Akej som växelvis intog talarstolen och innehållet i deras tal höll sig till förutsägbara ordväxlingar där Akej mildrade budgetöverskridandet på 16 miljoner kronor till "knappt två procent" medan Olsson ökade på och hävdade att det verkliga balanskravet låg på mer än det dubbla. Britta Berg (v) undrade vad man tänkt göra åt att löneskillnaden mellan män och kvinnor ökat, men fick inget svar. Anders Arenhag ville veta om Simrishamn tillhör de som ingått i Riksskatteverkets granskning av momsredovisning och överklagat vilket skulle ge pengar tillbaka. Något svar fick han dock inte. Olsson lade ett tilläggsyrkande under punkten bokslut på att ett åtgärdsprogram skulle tas fram för 2002 och 2003 till fullmäktige i maj. Efter votering stod det klart att bokslutet fastställts och att ansvarsfrihet beviljats. 27 röstade för och 13 emot. Sju ledamöter från centern, miljöpartiet och folkpartiet avstod från att rösta. Oppositionsrådets tilläggsyrkande förlorade voteringen med siffrorna 30-13. Fyra centerpartister och en miljöpartist avstod sina röster.

Jea Jonsson jea.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons