Annons

Preem macken: En plats med värme

Vad vore Simrishamn utan Preem macken? Förutom bensin och biltillbehör finns här allt som vi människor och även husdjur behöver. Till och med lite värme, det vill säga mänsklig kontakt.
Simrishamn • Publicerad 26 december 2011
Utanför Preem råder riktig Gunnar Wiklund stämning. Kan det bli bättre än "Nu tändas åter ljusen i min lilla stad".
Utanför Preem råder riktig Gunnar Wiklund stämning. Kan det bli bättre än "Nu tändas åter ljusen i min lilla stad".Foto: Bass Nilsson
Göran Glimhall har en viss svaghet för cigarrer. Så han har skaffat ett cigarrskåp med rätt temperatur och fuktighet för cigarrernas välbefinnande. Men han plockar bara fram skåpet till jul och till studenten.
Göran Glimhall har en viss svaghet för cigarrer. Så han har skaffat ett cigarrskåp med rätt temperatur och fuktighet för cigarrernas välbefinnande. Men han plockar bara fram skåpet till jul och till studenten.Foto: Bass Nilsson
Då och då under den timme vi var på Preem blev det små köbildningar framför kassan.
Då och då under den timme vi var på Preem blev det små köbildningar framför kassan.Foto: Bass Nilsson
Björn Grankvist, homeopat i Simrishamn, behövde fylla på förrådet med mjölk och lite annat. Och så passade han på att käfta lite med Göran.
Björn Grankvist, homeopat i Simrishamn, behövde fylla på förrådet med mjölk och lite annat. Och så passade han på att käfta lite med Göran.Foto: Bass Nilsson
Legofantasterna Casper och Kevin Glimvall kommer in för att köpa en serietidning som handlar om Ninjago, legofigurer som de bland annat fick i julklapp.
Legofantasterna Casper och Kevin Glimvall kommer in för att köpa en serietidning som handlar om Ninjago, legofigurer som de bland annat fick i julklapp.Foto: Bass Nilsson
Elias Nilsson parkerar sin ombyggda 940:a utanför dörren och springer in för att köpa en läsk till kvällsvideon. 40 000 får man ge för en sån läcker bil.
Elias Nilsson parkerar sin ombyggda 940:a utanför dörren och springer in för att köpa en läsk till kvällsvideon. 40 000 får man ge för en sån läcker bil.Foto: Bass Nilsson
Pontus Gislander har inget ärende in i butiken. Han ska bara tanke och fylla på luft i ena bakhjulet.
Pontus Gislander har inget ärende in i butiken. Han ska bara tanke och fylla på luft i ena bakhjulet.Foto: Bass Nilsson
Per Magnusson jobbar extra på macken och idag får han sälja korv till "Trickykid" DJ på Göta Källares och som måste hasta iväg till Stockholmståget.
Per Magnusson jobbar extra på macken och idag får han sälja korv till "Trickykid" DJ på Göta Källares och som måste hasta iväg till Stockholmståget.Foto: Bass Nilsson

Pontus Gislander svänger upp på Preem macken på en häftig fyrhjulig moped. Han gnuggar händerna, som är illröda av kylan, innan han skruvar av tanklocket. Är det en julklapp, undrar jag nyfiket.

– Nej, men jag har nyligen köpt den, säger han. Innan hade jag en EPA traktor. Men jag sålde den och köpte den här istället. Pengarna jag fick kvar efter affären ska jag ha till min hobby, jakt och skytte, får jag veta innan han hoppar upp på moppen och försvinner.

Annons

Preem macken i Simrishamn är en samlingsplats för många eftersom den nästan alltid är öppen. Här träffas fotbollslagen innan de ska iväg på matcher, här samlas folk som ska på bussresor och här träffas man spontant och bara byter några ord.

Under YA:s timslånga besök på juldagen kommer det en strid ström av kunder. De flesta ska bara köpa kvällstidningen och en dricka men stannar också och pratar med Göran Glimhall som känner de flesta simrishamnare efter 34 år på macken.

– Jasså, ingen vinst, säger Bengt Nilsson som kommit för att kolla Bingolottokupongen.

– Nä, inte den här gången, svarar Göran och ler lite eftersom han vet att Bengt genom åren kammat hem en del tusenlappar på sina lotter.

Ola Persson, som firat julafton hos föräldrarna, köper en korv och två cola som han ska ha på tåget upp till Stockholm.

– Jag ska jobba i kväll avslöjar han. Jag är DJ på Göta Källare.

En annan kund, den yngsta vi träffade, är Saga Lind som berättar att hon fått ett tv-spel, Skylanders, i julklapp, Hon har kommit till macken tillsammans med mamma för att köpa godis.

– Jag behöver saltisar för vi har ätit så mycket sött, säger hon.

Vid tidningshyllan står Peter Englander, ägare av Apotekarns trädgård i Simrishamn, och tjyvläser Expressen och kvällens tv-program.

– Jag ska inte köpa tidningen, säger han. Jag skulle bara kolla. Men eftersom jag är lasternas man så tänker jag handla snus och groggvirke. Har du tänkt på en sak, säger han när han kommit fram till kassan, den här macken har allt. Restaurang, apotek, livsmedel, post och presenter, det kallar jag service.

Lollo Bark
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons