Annons

Prisas av Hushållningssällskapet

Eva Thuresson tillhör de yngre matkunniga personerna som med tonvikt på Österlen och Skåne bidrar till matkultur och traditioner inom matområdet.
Simrishamn • Publicerad 22 november 2002

Så formulerar sig Hushållningssällskapet i sin motivering till varför just hon nu får ta emot en belöning ur Fonden Österlen i Blickpunkten. -Det betyder faktiskt mycket för mig att få det här priset och jag blev enormt glad när jag fick beskedet. Hushållningssällskapet är producenterna till de råvaror jag använder mig av och det här är ett betyg till hur jag hanterar dem. Säger Eva Thuresson någonstans mellan spisen och diskbänken i sitt stora kök på gården i Svinaberga. Där hon flyhänt far mellan grytor och grönsaker var det för alls inte länge sedan ett kostall. I vart fall delvis. Det som finns kvar ska snart genomgå en förvandling till restaurang: -Det har vi väl inte tillräckligt av på Österlen, säger hon och låter ett skratt sippra fram. Eva Thuresson driver sitt företag Allé på hemmaplan. Hittills har det mest varit catering men redan till jul tänker hon välkomna kunder att själva hämta maten. Och framöver vill hon satsa mer på att laga helgmiddagar på beställning. Och till sommar ska restaurangen vara klar för grandios öppning. Hummersoppa, lammrostbiff marinerad i ostronsås och rosmarin, potatistimbal med getost, äppelchutney och chokladtryffel. Det är vad hon har på gång i köket när YA besöker. Det vankas nämligen bröllop till helgen. -Att laga maten är inte alltid det som tar mest tid. Bara att bestämma menyn till ett bröllop kan vara nog så tidskrävande. Eva Thuresson läste ekonomi på gymnasiet innan hon började restaurangskola. Hon har arbetat på stjärnkrogar både hemomkring och i Tyskland. Som konsult håller hon på med produktutveckling, något som hon ägnade sig åt på Nestlé i Bjuv tills för två och ett halvt år sedan. -Jag tyckte jag var klar med livsmedelsindustri då och bestämde mig för att flytta hem. Jag är ju uppväxt i Ravlunda och när den här gården blev till salu slog jag till. Det känns helt rätt! Att hon skulle jobba med något som har med mat att göra visste hon som relativt ung, frågan var bara på vilket sätt. Att det blev "vid spisen" kan hon tacka mor sin, "bondmoran" Anita Thuresson, för. -Mor lärde mig att inget går upp mot vällagad husmanskost, rejäl och varierad mat antingen det är fisk, fågel eller vilt.

Jea Jonsson jea.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons