Annons

Privatisering av äldreboendet avbryts

Upphandling av privat entreprenör avbryts Upphandlingen av driftsentreprenaden på det nya äldreboendet i Skillinge avbryts. Sedan det visat sig att inget av anbuden kunde leva upp till de krav som ställts på kvalitet och kostnad har socialnämnden beslutat sig för att boendet ska drivas i kommunal regi.
Simrishamn • Publicerad 26 mars 2004

- På sätt och vis är det ett glädjande besked. Det betyder ju att vår egen äldreomsorg både håller hög kvalitet och är kostnadseffektiv, säger socialchef Roland Persson. Anbudstiden gick ut i mitten av januari och då hade sju anmält sitt intresse för att driva hemtjänsten i det särskilda boendet. En projektgrupp gick igenom materialet och gjorde då bedömningen att man skulle komplettera med ett krav på bemanning nattetid med tre personal. Skälen till det var dels byggnadens konstruktion, dels att ett boende var för dementa som inte kan lämnas ensamma. Intervjuer följde med anbudsgivarna och under tiden gjordes också en ekonomisk sammanställning och senare även en utvärdering av kvaliteten. I det läget fanns det bara tre möjliga anbud kvar men efter en jämförelse med kommunens självkostnadspris låg dessa mellan en och två miljoner kronor över detta. Anbudslämnarna fick därefter möjlighet att justera sina priser men de låg fortfarande över kommunens kostnad, den närmaste dock bara cirka 100 000 kronor. Efter ytterligare ett varv med möjlighet till prisjustering hamnade två priser som låg under kommunens kostnadskalkyl. - I det läget visade det sig att kraven på kvalitet inte uppfylldes, säger Roland Persson. Det är Simrishamns Bostäder AB som har uppdraget som byggherre och som i sin tur handlat upp byggtjänsten. Fastigheten ligger mitt emot möllan och är i stort sett klar. Här ska ges plats för 31 lägenheter fördelat på tre gårdar med 12, 11 respektive 8 bostäder. Inflyttningen är planerad till september i höst.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons