Annons

Provokatör har polisanmälts

Graffitikonstnären Carolina Falkholt vars väggmålning invigdes i förra veckan har nu polisanmält gatukonstnären och provokatören Dan Park.
Simrishamn • Publicerad 8 juli 2014
Dan Park under sin vernissage på galleri Rönnquist & Rönnquist i Malmö i lördags då han blev omhändertagen av polisen. Delar av hans konst skickades till SKL och Dan Park utreds för huruvida han har gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp.
Dan Park under sin vernissage på galleri Rönnquist & Rönnquist i Malmö i lördags då han blev omhändertagen av polisen. Delar av hans konst skickades till SKL och Dan Park utreds för huruvida han har gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp.Foto: 

Det var i samband med invigningen i museiträdgårdensom flera personer uppmärksammade att Dan Park var på plats i Simrishamn. Efter invigningen upptäcktes att dekaler av gatukonstnären anslagits på bland annat elskåp.

Förvanskning

Annons

Flera ansåg att bilden var stötande samt en förvanskning av den så kallade vaginamålningen som Carolina Falkholt gjort på en skola i Nyköping. Dan Parks bild föreställer en vagina som tråcklats samman med taggtråd. Bilden har rubriken ”Fängsla fittan!”.

Polisanmälan

Carolina Falkholt har polisanmält bilden som misstänkt brott mot lagen mot upphovsrätt till konstnärliga verk.

–  Bilden hetsar inte bara mot Carolina Falkholt utan också mot alla kvinnor. Inte minst alla de kvinnor som blivit könsstympade. Alla kvinnor borde reagera mot detta, säger Mia Gröndahl, initiativtagare till väggmålningen i Simrishamn.

I helgen skulle utställningen Fängslande gatukonst öppna i Malmö. Men tavlorna av Dan Park ansågs i vissa fall kunna strida mot lagen om hets mot folkgrupp. Polisen beslutade då att beslagta ett antal av tavlorna. Konstnären greps och anhölls senare av åklagare.

Tidigare dömd

Dan Park har tidigare dömts för hets mot folkgrupp samt för förtal.

Kommentarerna kring väggmålningen i Simrishamn är huvudsakligen positiva. Målningen på den tidigare gråa brandväggen har blivit ett samtalsämne.

–  Folk tycker att målningen är fantastisk och att en sådan sak som den egentligen inte borde hända i Simrishamn. Vaginan är ju där. Det är en bild som överraskar, säger Lena Alebo, chef för Österlens museum.

Hon menar att kulturhistoriska värden alltid ska tas tillvara. Men att det inte räcker.

Annons

–  Vi måste ju också utveckla staden mentalt och det tycker jag att väggmålningen gör.

YA har sökt Carolina Falkholt för en kommentar.

INTERNAL INTERNAL
Maria Persson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons