Annons

Raka vägen från jord till bord hos pristagarna

Färg- och smakrik mat på gröna råvaror som ofta odlats precis runt knuten – det lagar paret Jon och Giovanna Lindberg på Jord & Bord i Örnahusen. På måndagskvällen får de ta emot Simrishamns kommuns miljöpris.
Örnahusen • Publicerad 17 december 2018 • Uppdaterad 20 december 2018
Giovanna och Jon Lindberg förbereder julmarknadslunchen i det lilla restaurangköket.
Giovanna och Jon Lindberg förbereder julmarknadslunchen i det lilla restaurangköket.Foto: Mark Hanlon

Den putsade längan bland de andra i Örnahusens lilla byklunga är saffransgul – passande för restaurangen Jord & Bord, där maten är rik på både färger och smaker – och vars innehavare Jon och Giovanna Lindberg idag tar emot Simrishamns kommuns miljöpris.

God, vegetarisk, giftfri och närodlad och därigenom miljövänlig mat, som också inspirerar andra att odla själva – så motiverar kommunen valet av pristagare.

Färgstark, smakrik mat är paret Lindbergs stil – här är det en rätt där en ugnsbakad aubergine, toppad med fetaost, har huvudrollen tillsammans med bland annat quinoa.
Färgstark, smakrik mat är paret Lindbergs stil – här är det en rätt där en ugnsbakad aubergine, toppad med fetaost, har huvudrollen tillsammans med bland annat quinoa.Foto: Mark Hanlon
Annons

Och när YA hälsar på, dagen före söndagens populära lilla julmarknad med försäljare från grannskapet, så är paret redan igång med förberedelserna för julmarknadslunchen.

Ugnsbakade auberginer, som efter en första vända i ugnen fått ytterligare en omgång i en tomat – och chilisås, står liksom rostad sötpotatis på svalning och doftar förföriskt.

– Aubergine är en av mina favoritgrönsaker, säger Jon Lindberg – och berättar att man kunnat skörda egen aubergine i växthus fram till för någon vecka sedan.

Paret strävar efter att vara så självförsörjande som möjligt på råvaror.

– Vi lär oss hela tiden – mycket handlar om att lära sig att ta vara på och bevara det vi odlar. Tomater till exempel går jättebra att frysa in och ha till såser, annat lägger vi in eller syrar.

Det är mitten av december – men i det milda havsnära läget står svartkål, röd grönkål och flera andra grönsaker fräscha och fina fortfarande.
Det är mitten av december – men i det milda havsnära läget står svartkål, röd grönkål och flera andra grönsaker fräscha och fina fortfarande.Foto: Mark Hanlon

Maten på Jord och Bord är nästan alltid vegetarisk, men inte vegansk i standardutförandet. Man använder lite ägg och mjölkprodukter i en del rätter, och någon enstaka gång serverar man fisk.

Men huvudrollen har de egenodlade grönsakerna. Ute på åkern runt knuten står fortfarande flera slags pampig grönkål, en sorts miniblomkål, och gul- och rödbrokig mangold. Under stora delar av säsongen odlar man också i två odlingstunnlar och ett mindre växthus, berättar Jon.

Det peruanska köket – som i sig har inspiration från flera matkulturer – är en av flera viktig influenser, berättar Giovanna Lindberg som är född i Peru och uppvuxen i London – där hon och Jon träffades och utvecklade sitt gemensamma matintresse bland annat genom att driva catering vid sidan av sina kontorsjobb.

Den lilla matsalen hos Jord & Bord.
Den lilla matsalen hos Jord & Bord.Foto: Mark Hanlon

Och det var för att kunna göra något mer av matintresset de flyttade till Örnahusen och öppnade Jord & Bord 2016.

– För mig var det som att komma hem, säger Jon Lindberg, som bodde stora delar av uppväxten i Örnahusen.

Annons

Och storstadstjejen Giovanna trivs bra långt ute på Österlen – även på vintern.

– Haha, jag trodde det skulle vara mycket värre, men det är helt okej.

Att det innebär massor med arbete att driva restaurang sticker de inte under stol med – men det är skillnad att jobba med det man brinner för istället för ett kontorsjobb.

Och de tänker fortsätta som hittills – att låta verksamheten utvecklas och växa i sin egen takt. En nyhet för i år har varit de ”supper clubs” man ordnat – förbeställda middagar där gästerna sitter vid långbord – ett koncept som fallit väl ut berättar Jon.

– Det är både folk från trakten som återkommer och nya människor som kört långt ifrån som kommit hit de kvällarna. Det har blivit jättetrevligt!

Ulrika WangelSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons