Annons

Rekordmånga turister på Österlen

Antalet turister och semesterfirare på Österlen verkar vara på väg att slå nya rekord. Hotellen och vandrarhemmen är fullbelagda och på Simrishamns turistbyrå råder det bråda dagar.
Simrishamn • Publicerad 31 juli 2002

- I juli har vi sålt övernattningspaket för cirka 8 miljoner kronor jämfört med 7,5 i fjor, säger turistchefen Margaretha Hemne. Många kommer in för att få hjälp med att hitta någonstans att bo, men det enda vi har tillgängligt för tillfället ligger bortåt Ystad. Turistbyrån har haft drygt 1 700 besök under månaden, omkring 50-60 om dagen. I år har man utökat byrån med en tjänst för att bemöta den stora efterfrågan, men det har blivit mycket övertid ändå. Turistströmmen visar heller inga tecken på att ebba ut. - Det är nog först framåt den 10 augusti som vi kommer att börja märka någon avmattning, tror Margaretha Hemne. På hotell Svea i kvarteret intill håller man med om att det är mycket folk på Österlen just nu: I och för sig brukar vi alltid ha fullbokat under juli, säger hotellets marknadsförare Eva-Marie Hörndahl, men vi märker ingen som helst nedgång i antalet bokningar trots att det i år har öppnat en hel del nya bed & breakfast-ställen i trakten. Folk kommer från hela Sverige och vi har även haft en hel del tyska och norska besökare. Emellertid är det främst vid kusten som den riktiga semesterhysterin råder. Jan-Åke Nilsson på pensionat Kattahuset i Hammenhög tycker inte att turismen är värre än vanligt: - Här är inte mer folk än vad det brukar vara, men det är väl kanske inte så konstigt. Det blir ju alltid fullt vid havet först för det är där människor vill bo.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons