Annons

s-överklagande avslogs

Den borgerliga majoriteten i kommunfullmäktige står fast vid sin uppfattning, att beslutet om skattesatsen i Simrishamn fattades i laga ordning. Med röstsiffrorna 29-19 beslöt fullmäktige på måndagskvällen att avslå överklagandet från socialdemokraterna Karl-Erik Olsson och Christer Grankvist.
Simrishamn • Publicerad 25 februari 2003

Därmed ska ärendet prövas av länsrätten. En ledamot var frånvarande vid omröstningen, som föranledde en reservation från s-gruppen, vänsterpartiet och miljöpartiet. Enligt oppositionsrådet Karl-Erik Olsson "håller yttrandefriheten på att strypas i fullmäktige." -Det är viktigt att diskutera skattesatsen, eftersom den påverkar all kommunal verksamhet, sa Olsson. Partikamraten Christer Grankvist framhöll att det är en demokratifråga. -I kommunens högsta, beslutande organ bör man få tala om varför man vill höja skatten med 25 öre. YA har tidigare berättat om incidenten i fullmäktigesalen den 25 november i fjor. När Christer Grankvist gick upp i talarstolen för att föra fram sina argument för en skattehöjning tystades han av fullmäktigeordföranden Alf-Göran Andersson (m), som vädjade till Grankvist att hålla sig till ämnet. Diskussionen gällde den preliminära skattesatsen för år 2003. S-gruppen begärde en höjning av skatten med 25 öre till 20:76 kronor per intjänad hundralapp, bland annat för att klara underskotten i barn- och utbildningsnämnden. Men den borgerliga majoriteten drev igenom oförändrad skatt. Fullmäktige säger nu i yttrandet till länsrätten att ordförandens vädjan inte var av den karaktären att den föranledde någon notering i fullmäktiges protokoll. "Den var snarare att se som ett naturligt led i ordförandens ordningsmakt vid sammanträdena och torde inte ha begränsat argumentationen i ärendet i någon väsentlig utsträckning." Fullmäktige hävdar därför att länsrätten ska avvisa överklagandet. Vid mötet blev det en längre debatt om vem som ska besluta över löneboxarna i kommunen. Anledningen var förslaget till delegerings- och beslutsordning i frågor som rör organisation och personalärenden. Kommunstyrelsens förslag var att arbetsutskottet ska förhandla om kommundirektörens lön samt ta beslut om lönestruktur och löneboxar. Men Bengt Wieslander (sjvp) begärde att fullmäktige skulle ansvara för dessa frågor: -Om kommundirektören får en höjning med 1 000 kronor stiger Christer Akejs arvode med 850 kronor och Karl-Erik Olssons med 650 kronor. Christer Akej framhöll dock att alla anställda placeras i löneboxar beroende på antal poäng. Varje år måste boxarna justeras upp beroende på konjunkturläget och hur avtalsförhandlingarna går. -Det kan inte vara rätt att lyfta alla anställdas lönefrågor till fullmäktige, sa Akej, som - efter ajournering - fick sjukvårdspartiet att återta sin begäran.

Jea Jonsson jea.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons