Annons

Sång och musik väcker gamla minnen till liv

Livet i de gamla nöjesparkerna väcktes till liv på tisdagen, då två sångare och musiker besökte Skönadalshemmet.
Simrishamn • Publicerad 12 november 2008
Estradören Harald Leander gick runt med tombolan bland Skönadalshemmets pensionärer – ett gratislotteri som ackompanjerades av dragspelaren Mats Bengtsson. Bild: mark hanlon
Estradören Harald Leander gick runt med tombolan bland Skönadalshemmets pensionärer – ett gratislotteri som ackompanjerades av dragspelaren Mats Bengtsson. Bild: mark hanlonFoto: 

– Här finns sensationer och attraktioner, och en servering som lockar med sina ljud och dofter, sa Harald Leander, när han och Mats Bengtsson underhöll pensionärer och personal.

Med sång och musik väckte gamla minnen till liv och fick deltagarna att känna sig närvarande i det förflutna. – Ta en lott. Den är gratis, uppmanade Harald Leander, som senare i programmet kunde ge vinnaren en chokladkartong.

Annons

I fjor turnerade estradören från Örnahusen i Skåne på temat "Kiviks marknad". Men i år är temat "Nöjesparken", vilket innebär att han ensam eller i grupp gästar 22 ställen i Skåne. Varje ställe får besök fyra gånger, från en träff med personalen till en hel trio med primadonnan Nina Gyllenskiöld i strålkastarljuset.

När artisterna träffar dementa personer vädjar de till alla sinnena.

Så därför fick hugade lukta på Ernst Rolfs hårvatten, "som doftar herreman".

Harald Leander frestade publiken med en äkta polkagris från Gränna, och lät dem känna på Karin Kavlis lockar – som föll till golvet när hon spelade den lungsjuka Kameliadamen.

– Den är inter farlig, sa estradör Leander när någon föreföll skeptisk till lockarna.

Magikern Truxas besök i nöjesparkerna förr i tiden väcktes också till liv med hjälp av ett gammalt trollerinummer och en svart mask, gjord av "den belgiska pansarvadden". En levande och charmig kanin bars också runt bland publiken i en bur.

– Han bits inte. Han är vegetarian, sa Harald Leander, som sedan delade ut små dansbiljetter medan Mats Bengtsson, "Simrishamns egen Snoddas", framförde Thore Skogmans Storfiskarvals – en lämplig låt i Sillastan.

När Leander halade fram lommepluntan sa han vänligt men bestämt:

– Bara lukta, inte smaka!

Han blev åtlydd av publiken, som njöt av föreställningen och de musikaliska örhängena.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons