Annons

Satsning på ny fiskfabrik

Tom Ekström, VD för Skillinge Fisk-Impex AB, tror starkt på fiskets framtid. Därför vågar han satsa tjugo miljoner kronor på en ny fiskfabrik i Simrishamn.
Simrishamn • Publicerad 9 juli 2002

- Vi skapar Sveriges modernaste anläggning för mottagning, sortering, filetering och frysning av fisk, säger Ekström. Han kan glädja sig åt ett EU-stöd på fyra miljoner kronor till denna satsning, som innebär att företaget sparar energi, får en bättre arbetsmiljö och en högre kvalitet på den förädlade varan. Idag kan företaget ta emot stora volymer färsk fisk, som levereras av ett 60-tal fiskebåtar. Huvudleverantörer av sill är Österlentrålarna Courage, Laguna, Vally och Zaima. - Merparten av vår sillproduktion går på export, bland annat till Polen och Litauen, berättar Tom Ekström, som hoppas på ett fortsatt bra sillfiske. Den nu aktuella om- och tillbyggnaden sker i tre etapper, som beräknas bli klara under hösten. Etapp 1 omfattar en ny sorteringshall med kyl samt en filéhall för sill- och torskfiletering. Etapp 2 gäller ett nytt reningsverk, som ska uppfylla länsstyrelsens miljökrav. Etapp 3 berör dotterbolaget Simrishamns Fryshus, som får en infrysningshall med åtta nya plattfrysar för konsumtionssill. Den gamla infrysningshallen och dess tio plattfrysar ska byggas om, så att man kan frysa in biprodukter från fisk och kött till djurfoder, främst till minknäringen. - Tidigare har vi investerat i en ny anläggning för slörpis. Det betyder att sillen pumpas direkt från båtarnas kylrum till tankbilar med slörpis. Sedan töms sillen i kylrum innan den sorteras och lagras i tankar med isvatten. Därifrån kan sillen sedan pumpas direkt till filéhallen eller plattfrysarna, säger Tom Ekström. - Det betyder att vi får ett slutet system och en obruten kylkedja, från fångstplats till konsument, tillägger han. Tom Ekström är inte orolig för EU:s nya gränsvärde för fet fisk. Det nya gränsvärdet för dioxin är 4 pikogram (0,000 000 000 004 gram) dioxin per gram färsk vikt. - Den sill som fångats i södra Östersjön under vintern, och som vi fått analyserad, har innehållit 1,9 pikogram dioxin. Detta är klart under gränsvärdet. - Man bör också komma ihåg att minst hälften av dioxinet försvinner vid beredningen, säger Ekström, som tycker det är viktigt att företaget kan exportera till EU-länderna. FAKTA / Skillinge Fisk-Impex ? Skillinge Fisk-Impex AB, som ägs av Tom Ekström, är moderbolag i koncernen. ? I koncernen ingår Simrishamns Fryshus AB, med Sven-Olof Bragwad som VD, och Nya Rökeriet, som bedriver rökeri, fiskaffär och fiskkafé i Simrishamn och Skillinge. Företaget har fiskdisk på Kvantum i Tomelilla. ? Företaget har mottagningsanläggningar för färsk fisk i Simrishamn, Skillinge och Trelleborg. ? Koncernen har 50-talet anställda och omsatte senaste räkenskapsåret 131 miljoner kronor. ? År 2000 utsågs Tom Ekström till Årets företagare i Simrishamns kommun.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons