GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

SD vill stoppa miljöarbete

Koldioxid påverkar inte miljön. Det anser Sverigedemokraterna och yrkar att kommunen avbryter alla investeringar mot koldioxiden. Uttalandet möts av förvåning.

I en motion till kommunfullmäktige uttrycker Sverigedemokraterna sin skepsis mot forskning som säger att koldioxid skulle vara farligt för miljön. De menar att myndigheterna enbart förlitar sig på FN:s klimatpanel, IPCC, och att de i sin tur är ett politiskt organ som drar felaktiga slutsatser.

FN:s klimatpanel bildades 1988 för att sammanställa kvalitetsgranskat forskningsmaterial om människans påverkan på klimatet. Panelens senaste utvärdering av klimatet sammanfattade resultat från 18 000 olika forskningsstudier.

– Vi anser att debatten om koldioxid är ensidig och att forskare världen över har kommit fram till andra slutsatser men får inget utrymme i media, skriver motionsförfattarna Jan-Olof Kjellgren och Christer Andersson i ett mejl till YA.

Vilka miljöprojekt?

Då Sverigedemokraterna anser att arbetet med att förminska koldioxidutsläppen kostar miljardtals skattekronor vill de avbryta alla sådana investeringar i kommunen. Men när kommunfullmäktigeledamot Monica Gripp (M) får höra om deras uttalande blir hon konfunderad.

– Jag kan inte greppa det här. Vad har vi för miljöprojekt som de riktar sig mot?

Hon berättar att kommunen precis ska börja delta i ett projekt som går ut på att fiskeindustrin avlägsnar det skräp de hittar i havet när de fiskar. Men det har inget med koldioxid att göra.

Vill sänka bensinskatten

Även kommunens miljöstrateg Bengt Bengtsson ställer sig frågande till Sverigedemokraternas motion.

– Jag kan inte bedöma deras påstående, men de flesta forskare menar att koldioxin påverkar miljön. Och i vilket fall som helst så är oljan på väg att ta slut och då måste vi hitta ett alternativt drivmedel.

Sverigedemokraterna är i dagsläget det enda parti som vill sänka bensinskatten.

Läs mer