Annons

Segling i medvind

Intresset för segling är stort på Jonebergsskolan. Där har ett 20-tal elever valt att ha segling som självständigt arbete, något som uppskattas hos Simrishamns Segelsällskap.
Simrishamn • Publicerad 14 maj 2003

- Jag har aldrig provat på segling tidigare. Det är kul att göra något nytt, säger Julia Lüning. Hon går i nian och har, liksom övriga högstadielever på Joneberg, fått välja fritt mellan olika aktiviteter, såsom fågelskådning, fotboll, film och foto, stickning, matlagning och friluftsliv. Julia Lüning erkänner att hon under sitt första träningspass seglade på en mur sedan fallet gått av. Men det avskräcker henne inte från nya seglatser. Catarina Meijer i nian har tidigare seglat med en kusin i en större båt. - Jag fick skota hem, men det gick inte så bra, summerar Catarina. Monika Persson i åttan tycker det är kul med sjölivet, och kan tänka sig att segla i sommar. - Jag är med i Kiviks scoutkår, och har paddlat kanot i Vättern. Jag har även varit ute med en trålare och fiskat torsk, berättar Monika och tar på sig flytvästen. Det är dags för ungdomarna att gå från klubbhuset till småbåtshamnen, där instruktörerna Christer Andersson och Bjarne Jönsson gör klart klubbens två 606:or. Det är Sveriges största kölbåtsklass, sett till antal deltagare på SM. Båten, som ritades av Pelle Petterson 1969, passar både för kappsegling och dagsutflykter. Hon är enkel, billig, rolig att segla och kan transporteras med trailer. Eleverna får även prova på att segla Håkan Ahlgrens J 24, som är en större kölbåt. - Under normala förhållanden är min båt betydligt snabbare än en 606, säger Håkan. J 24 passar bättre för långsegling, eftersom hon har fyra kojplatser, medan 606 är oruffad. Håkan Ahlgren överväger om han ska deltaga i årets upplaga av havskappseglingen Bornholm runt eller Nordeuropeiskt mästerskap för J 24 i Malmö. Vem vet, kanske någon av de ungdomar som nu blivit bitna av segling kan gasta vid framtida kappseglingar.

Pontus Persson pontus.persson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons