Annons

Sida vid sida synas Simrishamn och Sida…

Simrishamn • Publicerad 30 januari 2006
Från en vindsvåning på Skansgatan i Simrishamn granskas Sidas biståndsverksamhet. Hur Simrishamn skyddar sig från korruption är en fråga som revisorn Staffan Ivarsson också vill ha svar på under våren.Bild: Bass Nilsson
Från en vindsvåning på Skansgatan i Simrishamn granskas Sidas biståndsverksamhet. Hur Simrishamn skyddar sig från korruption är en fråga som revisorn Staffan Ivarsson också vill ha svar på under våren.Bild: Bass NilssonFoto: 
Staffan Ivarsson, ordförande i kommunrevisionen, granskar såväl den lilla som den stora världen.
Staffan Ivarsson, ordförande i kommunrevisionen, granskar såväl den lilla som den stora världen.Foto: 

Hamnar Sidas biståndspengar rätt och hur skyddar sig Simrishamns kommun från mutor?

Frågorna rör såväl den stora som den lilla världen för Staffan Ivarsson (fp), ordförande i kommunrevisionen.

Annons

Hans jobb som revisor i Riksrevisionen ger honom ofta idéer som han tar med sig hem till Simrishamn.

– Jag ser det som min plikt att använda mina erfarenheter som revisor i Simrishamn, säger han.

Just nu är det Sidas bistånd till fattiga länder som är under den kritiske granksarens lupp. Frågan som Riksrevisionen vill ha svar på är om det svenska biståndet når ända fram.

– Vi ska följa pengarnas väg. Först och främst för att se om det förekommer korruption.Men också för att se vad som hänt i takt med att bistånd ges i form av budgetstöd istället för projektpengar, säger Ivarsson.

Under våren planerar Ivarsson och hans kollegor i kommunrevisionen att även granska Simrishamns kommun utifrån samma idéer. Frågan är hur en kommun skyddar sig från mutor och otillbörlig påverkan.

– Det är första gången som en svensk kommun får en så här systematisk genomgång.

– Nu tror jag inte att Simrishamn är värre än någon annan kommun, men eftersom vi har ämnet aktuellt så gör vi genomlysningen, säger Ivarsson.

Det blir alltså intervjuer med såväl kommunledningen som med nämndernas presidier.

Framför allt är det särskilt riskfyllda verksamheter som ska analyseras.

– Upphandlingar och tillståndsgivning anses vara särskilt riskabla.

Annons

Revisorerna kommer också att slå ner på vissa händelser i kommunen.

– Det är mycket ryktesspridning i Simrishamn. Rykten som sprids på stan och som publiceras som skämtteckningar. Det är inte bra. Det är ju inte alls säkert att det finns någon grund till ryktena. Men gör det det så ska korten på bordet.

Sidas göranden och Simrishamns låtanden har inte mycket gemensamt. Men råden om hur man ska skydda sig mot korruption är ändå de samma.

– Man måste ha en sund kontrollmiljö, säger Ivarsson. Ledningen måste markera sin inställning. Och om det uppdagas oegentligheter måste ledningen öppet berätta om det och göra en polisanmälan.

– Ledningen måste också vara ett föredöme för sina anställda. Man ska liksom städa trappan uppe ifrån. Därtill ska man ha en riskanalys och ett tydligt regelverk där den anställde får svar på frågor som - är det okej att tacka ja till en golfrunda på en anbudsgivares bekostnad?

– Något som också motverkar mutsituationer är arbetsrotation och kontroller. En arbetsgivare måste kunna se mönstren. Om ett byggföretag vinner alla upphandlingar borde mman kanske göra en kontroll. Om inte annat för att slippa ryktesspridning. Ingen ska någonsin behöva misstänka att något sopas under mattan.

Staffan Ivarsson har lett flera projekt inom Riksrevisionen. 1994 var han en av frontfigurerna i utredningen om fusk med statliga pengar. Om missbruk av föräldrapenning, A-kassa och bostadsbidrag. Utredningen visade att fusket kostade staten 10 miljarder kronor.

– Det var jobbigt att upptäcka, säger Ivarsson som fick mycket kritik i samband med utredningen.

– Vänsterpress ansåg att vi slog mot de svaga.

Men Riksrevisionen ville fortsätta sitt arbete och ställde sig frågan om det förekom fusk även på inkomstsidan. Det svarta arbetet kartlades.

Annons

Bonussystemet inom Systembolaget triggade de kritiska granskarna till en uppföljning. Nu skulle korruption under luppen. Hittills har Systembolaget, Banverket, Apoteket och Läkemedelsförmånsnämnden synats i sömmarna.

Nästa på tur är alltså Sida.

Och sen Simrishamn.

Emma Lawesson

0414-289 96

emma.lawesson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons