Annons

Sillens väg till julbordet

Senapssill, nubbesill, sill i dill... Inget julbord utan sill. På Nya rökeriet råder julhets, när fångsten förvandlas till gaffelbitar.
Simrishamn • Publicerad 21 december 2011
Foto: 

Kristian Ekström spanar ut över havet från sitt kontorsfönster.

Ingen båt i sikte ännu.

Annons

– Vi får ingen kontakt med den, så de ligger nog bakom Bornholm.

Skrivbordet är fulltejpat med små handskrivna lappar: löksill, drömsill, kräftsillsrullader.

– Stockholmarna ringer och beställer, så har vi det klart när de kommer, förklarar han och ler.

Det har gått 12 år sedan Skillinge Fisk-Impex öppnade fiskbutiken i hamnen.

– Butiken har blivit vårt ansikte utåt, konstaterar pappa Tom Ekström, företagets vd, som sitter vid skrivbordet mitt emot.

Även om butiken och de färdiga fiskprodukterna bara står för en bråkdel av omsättning är det ändå åtskilliga ton inlagd sill som hittar sin väg härifrån ut till konsumenterna i juletid.

På Skillinge Fisk-Impex tar man hand om hela kedjan, från att skinna sillen till att salta och syra och bakom butiken simmar sillbitarna i stora tråg tillsammans med rödlök och lagerblad för att förädlas till Brantevikssill. 400 kilo rymmer trågen, upplyser Kristian Ekström medan han rör om bland de blivande munsbitarna.

I rummet bredvid hälls färdigmarinerad sill upp på burkar medan man välkomnas av doften från nyrökt ål innanför nästa dörr.

Klockan är knappt tio men ute på parkeringen har de köpsugna redan bildat kö. I butiken står personalen, fördubblad julen till ära, och tar en sista kopp kaffe före dagens anstormning.

Så sätter Pierre Håkansson ner sin kopp och tittar på klockan.

Annons

– Nu kör vi!

Han låser upp dörren och på bara några sekunder är julruschen igång.

– Nummer 26! Ska det vara skivor eller bit? Nummer 31! Vill du ha frambiten eller bakbiten?

Birgitta och Arne Martler har kört hit från Skillinge.

– Vi ska ha allt, klargör Arne och visar den digra inköpslistan.

Gitte Nilsson står och väntar på sin tur med en trave sillbukar i famnen. Hon passar på att slå två flugor på en smäll.

– Det är till julbordet –men det ska bli julklappar också!

Ann-Louise Olander
Tirun Börtz
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons