Annons

Simrishamn lever inte upp till lagen

Kön till platser inom barnomsorgen i Simrishamn växer och i dag finns inte en enda ledig plats till de 225 barn som väntar. Av dem köar 86 för dagisplats, 82 till fritidshem och 57 till familjedaghem. Störst är trycket på enheterna i Simrislund och Korsavad.
Simrishamn • Publicerad 4 november 2002

Trots lång kö sas sex dagbarnvårdare inom Korsavadsenheten upp den 1 september vilket vållade protester från föräldrarhåll. Förutsättningen vid uppsägningen var att barnen på ett fritidshem på Backstugan skulle flyttas till Korsavadskolan. I den tömda lokalen skulle så en ny förskoleavdelning öppnas. Nu har det gått drygt en månad över den tiden, men den nya avdelningen lyser med sin frånvaro. Förklaringen är brist på pengar. Att anpassa lokalen till "dagis" skulle kosta 200000 kronor som skulle tas inom Korsavadenhetens befintliga budget, men där finns inga investeringspengar och följaktligen har inga nya platser tillkommit som kan lätta på trycket i kön. Inom Korsavadsenheten önskar föräldrar till 22 barn dagisplats, 15 skolbarn vill ha plats på fritidshem och 11 i familjedaghem. Större tryck än så är det bland de barnfamiljer som bor inom Simrislund där 42 skolbarn väntar på lediga platser i fritidshem, 22 vill ha dagisplats och 19 plats i familjehem. I Hammenhög köar 23 barn till någon form av omsorg, i Gärsnäs är antalet 18, i Skillinge 17, Kivik 14, Borrby 13, Sankt Olof 6 och i Östra Vemmerlöv 3. Inom fyra månader är kommunen enligt lag skyldig att erbjuda ett köande barn plats, men som det ser ut i statistiken har den tiden överskridits i närmare 80 fall. I några av dem kan det dock bero på att föräldrarna själva valt att vänta. Även om köerna är indelade i olika enheter sker den faktiskt fördelningen av platser över hela kommunen. Det betyder att ett barn som har förtur till omsorg inte sällan erbjuds plats längre bort från sitt hem och inte på närmaste "dagis" eller fritidshem. Situationen har aktualiserats i barn- och utbildningsnämnden som nu krävt en rapport om läget av förvaltningschef Bernt Strömgård för att få möjlighet att överblicka situationen.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons