Annons

Simrishamns äldre hus får skyltar

Med hjälp av donerade pengar sätter Föreningen Gamla Cimbrishamn upp skyltar på stadens äldre hus.
Simrishamn • Publicerad 24 juli 2007
På skylten kan förbipasserande läsa om husets historia.
På skylten kan förbipasserande läsa om husets historia.Foto: 
Christer och Sussi Wollin, husägaren Lena Andersson och Göran Persson. Bild: Åsa Liliefeldt Lundström
Christer och Sussi Wollin, husägaren Lena Andersson och Göran Persson. Bild: Åsa Liliefeldt LundströmFoto: 

Sussi och Christian Wollin har donerat 14 000 kronor.

– Det var i fjor sommar när vi skulle ha fest som vi bad alla gästerna att skänka en slant i stället för att ha något med sig till oss. Vi fick i hop sammanlagt sju tusen kronor, berättar Christian Wollin.

Annons

Då chefredaktören Björn Wingård hörde talas om insamlingen lovade han att skänka lika mycket.

– Föreningen Gamla Cimbrishamn är tacksam för pengarna som gör det möjligt att sätta upp skyltar på husen, säger Margareta Larsson, föreningens ordförande.

Föreningen samlade in fakta om Simrishamns äldre bebyggelse och bestämde vilka hus som var aktuella för skylt.

– Vi kontaktade husägarna som alla är positiva, säger Berith Haglund. Först ut av de tio utvalda husen är det ljusblå gathuset på Repslagaregatan 4 , uppfört 1822. Under åren 1855– 1868 fanns här Simrishamns första sjukhus, filial till Kristianstads lasarett, med fyra vårdplatser.

Sedan fem år tillbaka bor Lena Andersson i det 185 år gamla huset.

– Huset har två våningar och är byggt i vinkel. Från början var det ett korsvirkeshus, berättar husets nuvarande ägare. De övriga nio husen som står på tur att få skylt med husets historia är; Hembergska Gården, på Krukmakargatan, Garverimuséet på Strömmens strädde, huset på Lübecker gränd där Ystads Allehanda låg från mitten av 1970-talet till mitten av 1980-talet, Bommen på Bomgatan, huset där stadstull skulle erläggas, Kockska Gården där Carl von Linné var nattgäst hos borgmästare Wettring, Karlsborg nere i hamnen, före detta sjömagasin och skeppshandel, Prästgatan där Simrishamns första gästgiveri låg, Knäckboden, Simrishamns minsta gatuhus och Stenbergska huset mitt emot Netto.

– Nu hoppas vi att folk skänker mer pengar så att vi kan gå vidare med fler hus, säger Margareta Larsson.

Åsa Liliefeldt Lundström

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons