Annons

Flydde från kriget – startade catering

I Aleppo arbetade hon som operationssköterska. Nu har Hamida Darwish startat eget och gör syrisk matkultur känd i Simrishamn.
Hamida Darwish
Simrishamn • Publicerad 14 juni 2017
– Inget liv utan grönsaker! skrattar Hamida Darwish och rör ner en rejäl mängd hackade grönsaker i sin baba ganousch, aubergineröra. Foto: Torun Börtz
– Inget liv utan grönsaker! skrattar Hamida Darwish och rör ner en rejäl mängd hackade grönsaker i sin baba ganousch, aubergineröra. Foto: Torun Börtz

Med snabba rörelser blandar Hamida Darwish de hackade tomaterna med den grillade auberginen. Den här eftermiddagen ska en buffé till en privat fest förberedas.

– Det är inte färdigt, det behövs mer sesampasta, avgör hon och plockar fram burken med tahini igen och häller ner en försvarlig klick.

Annons

Smakat av sin baba ganousch har hon inte gjort.

– Det behövs inte. Jag vet, säger hon och ler.

Nej, några recept hittar man inte i köket hemma hos Hamida Darwish. Recepten och kunskapen bär hon med sig.

För fyra år sedan flydde hon till Sverige från det krigshärjade Aleppo. Simrishamn kom att bli hennes nya hem.

I Syrien arbetade hon som operationssköterska under 22 år. Nu arbetar hon på Joneberg Plaza. Men samtidigt med ankomsten till Sverige började nya idéer spira hos henne.

– Min dröm när jag kom hit var att öppna restaurang, säger hon och förklarar att det i Syrien kan vara svårt för en kvinna att öppna eget.

Just matlagning har alltid legat henne varmt om hjärtat.

– Jag tycker det är jättespännande att jobba med mat, jag glömmer tiden när jag håller på. Och när jag ser hur nöjda alla blir glömmer jag alla bekymmer.

Startskottet till hennes nya verksamhet gick förra sommaren, då hon blev bjuden på knytkalas hos en svensk vän och tog med några syriska rätter. Det blev en sådan succé att hon fick i uppdrag att laga mat till en fest med 70 personer.

– Sedan har ryktet spritt sig från mun till mun, säger hon och plockar fram en burk med en mörkröd sås.

Annons

– Det här kan du göra hemma, det är granatäpplesås, blandat med paprikapasta, vitlök och olja. Du kan äta såsen till vad du vill, instruerar hon.

Sedan sju månader tillbaka driver hon den egna cateringfirman Hamidas kök. Bland kunderna finns allt från privatpersoner till skolor och kommuner.

Syrisk matkultur i allmänhet, och rätter från Aleppo i synnerhet, står på menyn.

– Aleppo är en gammal stad med mycket gamla mattraditioner. Där finns många pistagenötsträd och pistagenötter används mycket i maten, liksom valnötter och granatäpplen, berättar hon.

Kryddskåpet hemma hos Hamida Darwish är fullmatat.

– Nigellafrön är jätteviktiga i det syriska köket, liksom spiskummin. Och sesamfrön, mynta, persilja...

Särskilt kryddstark är dock inte maten.

– Alla i arabvärlden gillar inte stark mat. Jag gör det men inte mina barn. Och svenska kunder äter inte heller stark mat, avgör hon.

Ingredienser till sitt kök har hon inga svårigheter att hitta.

– Tidigare var det svårt, men nu har det ju öppnat en arabisk affär här i Simrishamn. Och ska jag ordna stora fester kör jag till Malmö och handlar.

Annons

Det har blivit dags att färdigställa vinbladsdolmarna. Hamida Darwish breder ut de blötlagda bladen ett och ett och fyller dem sedan med ris, som fått sällskap av bland annat valnötter, mynta, vitlök och olivolja.

– Svenskt ris - bara salt och vatten! säger hon och skrattar.

Hamida Darwish växte upp i en by på landet. I Aleppo hade hon ett hus med en stor trädgård, och hon berättar lyriskt om vinrankorna som växte överallt och dignade av frukt.

Hon har saknat sin trädgård och möjligheten att odla eget. Därför är det med glädje i rösten hon berättar att hon sedan en månad tillbaka har en egen odlingslott.

– Det är jättespännande. Jag har redan planterat träd: äpple, päron, persika och aprikos, berättar hon och tar fram mobilen för att visa bilder.

Efter den långa resan från Syrien och kriget känner Hamida Darwish för första gången att alla bitar börjar falla på plats igen.

– Det känns jättebra, att kunna börja sitt liv igen. Och nu har jag bestämt mig: här i Simrishamn finns mina barn, här finns mitt liv - och här finns min framtid.

Det syriska köket påminner en hel del om det libanesiska. Foto: Torun Börtz
Det syriska köket påminner en hel del om det libanesiska. Foto: Torun Börtz
Den nötfyllda kötträtten kebe miklije lagas i flera steg. Foto: Torun Börtz
Den nötfyllda kötträtten kebe miklije lagas i flera steg. Foto: Torun Börtz
Vinbladsdolmar hör till paradrätterna. Foto: Torun Börtz
Vinbladsdolmar hör till paradrätterna. Foto: Torun Börtz
Köttfärslängderna är brännheta när Hamida Darwish tar dem ur ugnen. Foto: Torun Börtz
Köttfärslängderna är brännheta när Hamida Darwish tar dem ur ugnen. Foto: Torun Börtz
Mycket persilja och grönmynta går det åt. Foto: Torun Börtz
Mycket persilja och grönmynta går det åt. Foto: Torun Börtz

”Det känns jättebra, att kunna börja sitt liv igen.”

egenföretagare

Torun BörtzSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons