Annons

Skandinaviska kulturskolor utvecklas tillsammans

Kulturskolan som nyckel till inkludering. Det var både ämnet och målet för den konferens som lockat deltagare från Norge, Danmark och Sverige till Simrishamn. Och arrangörskommunen har imponerat.
Simrishamn • Publicerad 5 juni 2019
Simrishamnarna Anna-Carin Uggla, kulturutvecklare, och Mariel Rosendahl, konst- och teaterpedagog, är med och bidrar till all ny kunskap som Niels Righolt processar framme vid blädderblocket.
Simrishamnarna Anna-Carin Uggla, kulturutvecklare, och Mariel Rosendahl, konst- och teaterpedagog, är med och bidrar till all ny kunskap som Niels Righolt processar framme vid blädderblocket.Foto: Anders Egle

– Det är mycket flott! säger Niels Righolt på oklanderlig skandinaviska, som svar på frågan hur det varit att konferera i Simrishamn i två dagar.

Det framgår dock snart att det inte i första hand är Österlen eller Hotell Svea som den danske processledaren för konferensen tycker är flott, han är istället fullt fokuserad på resultatet av de intensiva diskussionerna.

Annons

– Vi har kommit fram till så många bra saker att formulera i det manifest vi ska presentera på slutkonferensen i Oslo i december. Både ytterst konkreta saker och viktiga, övergripande policys kring kulturskolornas roll i samhället, säger Niels Righolt.

Det är fjärde gången sedan 2017 som de 20 deltagarna träffas, under rubriken ”Kulturskolan som inkluderande kraft i lokalsamfundet”. Initiativet kom från Nordiska ministerrådet, i kölvattnet av flyktingströmmen 2015. Fyra norska, tre danska och tre svenska kommuner har tillsammans med forskare delat erfarenheter och utvecklat nya mål och arbetssätt för att förena barn och unga via kulturen.

– Vi lever i en tid då digitaliseringen i princip tar barnen ifrån oss! Det måste vi förhålla oss till och ändra idén om att kulturskolan är en speciell plats, med en exakt verksamhet på en given tid och till ett visst pris. Simrishamns Sommarkulturskola är ett väldigt bra exempel på ett nytt grepp, säger Niels Righolt.

Anna-Carin Uggla, kulturutvecklare i Simrishamn, håller med om att nya tider kräver nya lösningar.

– Barn och unga producerar egentligen väldigt mycket mer kultur än någonsin tidigare, i skrift, bilder och musik, men det tar sig andra former och i andra medier än tidigare. Samtidigt finns det många faktorer som exkluderar barn från att delta, som språk, logistik och höga kostnader, säger Anna-Carin Uggla, som är stolt över hur Simrishamn satsar på kultur för unga.

Till exempel har flera svenska kommuner tagit efter allt ifrån kulturgarantin i skolan till pop up-kultur i byarna. På konferensen har kollegorna från Norge och Danmark, där kulturskolan till skillnad från i Sverige är obligatorisk, imponerats av de frivilliga, kommunala satsningarna.

– Vi har fått mycket beröm för att Sommarkulturskolan, med sex veckors högkvalitativ kulturverksamhet för barn och unga, startade tack vare statliga integrationsmedel men sedan har fortsatt med kommunal finansiering, säger Anna-Carin Uggla.

Anders Egle
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons