Skepparhistorier från Österlen

"Den berusade spindeln" lockade närmare etthundra personer till lördagens bok-släpp i Vrian, Gislöv. Folk stod i kö för att få en signatur eller dedikation av författaren Axel Lancing, Skillinge.
Simrishamn • Publicerad 5 april 2004
Axel Lancing, författare till boken "Den berusade spindeln". Bild: Pontus Persson
Axel Lancing, författare till boken "Den berusade spindeln". Bild: Pontus PerssonFoto: 

Axel Lancing hade fullt upp med att signera sin nya bok. Här hyllas han av ett par gamla vänner, Helge Lundström, Gislöv, och Rune Skarvik, Simrishamn. Bild: Pontus Persson "Till min mycket gode vän" skrev han i boken till konstnär Helge Lundström. - Jag har fått en signerad bok som jag är mycket glad för, sa Lundström, som kom tillsammans med dottern Emma Karp. - I slutet av 50-talet dök Axel och jag efter svartek vid Örnahusen, berättade Gislövs välkände konstnärsprofil och trädgårdsanläggare. Axel Lancing, som nyligen fyllt 80 år, är berättare, pedagog och utforskare av sin egen hembygds historia. Men han blev också en erkänd pionjär som dykare. Under andra världskriget bildade han Skillinge Dykargille tillsammans med likasinnade, som var på jakt efter förlista skepp. Många nära och kära kom till Vrian, inte minst Axel Lancings stora familj, hustrun Inga och parets fem barn: Maria, Anders, Ola, Anna och Eva. - Det har varit en otrolig resa hit, sa Maria Lancing, som berättade att hennes pappa började skriva ner sina historier för två år sedan. Men under tiden har han varit allvarligt sjuk. Bokutgivningen blev möjlig tack vare stort stöd från olika håll, bland annat från Stiftelsen Konung Gustav VI Adolfs fond för svensk kultur samt stipendium från Sparbanken Syds stiftelse. Österlenfotograferna Peo Eriksson och Anette Åberg har medverkat, liksom formgivaren Bo Rosander i Skillinge. Bakom utgivningen står JHB förlag i Löderup, medan Ystads Centraltryckeri ansvarar för tryckningen. - Vi har hittills gett ut ett tiotal böcker, sa förläggaren och konstnären Håkan Blomkvist, som i likhet med övriga gäster njöt av korv, öl och skeppsskorpor. De berättelser som Axel Lancing samlat på band under årens lopp bearbetas nu av smedstorpsbon Ingmar Åstrand, som med hjälp av Jan-Erik Nilsson på CTV i Ystad ska göra en cd-skiva till boken. Boken är rikt illustrerad med äldre foton från Skillinge samt försedd med en liten skånsk - svensk ordlista.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.