Annons

Skillinge Angöring upphör

Skillinge Angöring AB upphör med besättningsbytena utanför Simrishamn. Bolagets båt Österlen är till salu, och delägarna väntar på regeringens besked om Skillinge ska bli gränskontrollort.
Simrishamn • Publicerad 14 februari 2002

- Det är orealistiskt att utgå från Simrishamn. Det tar för mycket tid, säger Bo Holmqvist i Skillinge. Han är en av bolagets femton delägare. Av dessa bor fjorton i Skillinge och en i Simrishamn, där den gamla lotsbåten Österlen har sin kajplats. Enligt Holmqvist tar ett uppdrag två-tre timmar. Då ingår bilkörning till Simrishamn, lastning och lossning av båten samt besättningsbytet till havs. - Om regeringen utser Skillinge till gränskontrollort, enligt Schengenavtalet, skulle vi kunna halvera vår arbetsinsats, säger Holmqvist, som uppger att samtliga delägare har besättningsbytena som extraknäck. På torsdagsmorgonen träffade YA maskinchef Hans Pettersson från Göteborg när han gick ombord på Österlen. - Verksamheten här fungerar bra, säger Pettersson, som kör till Simrishamn på drygt tre timmar. Härifrån ska han transporteras till Bylock & Nordsjöfrakts bulkbåt M/V Tofton, som kommer från Savannah, Georgia, lastad med "China clay", en lera som används vid framställning av finpapper. - Tofton går genom Stora Bält. Sedan möter vi henne utanför Simrishamn, berättar Hans Pettersson, som har sex-sju veckor framför sig ombord. Efter lossning i Sundsvall och Finland ska Tofton lasta virke i Halmstad och sedan gå till Wilmington i USA. Vid besättningsbyten av detta slag ligger Skillinge bättre till än Simrishamn. När fartygen går till Simrishamns redd måste de göra en kursavvikelse som kostar både tid och bränsle. - Denna näring skulle kunna bli bättre, anser Bo Holmqvist, som väntat länge på regeringens besked. Kommunens näringslivssekreterare, Lars Svärdh, skrev till regeringen den 7 december i fjor, men ingenting har hänt. - Det ska inte behöva ta två månader för att en skrivelse hamnar i rätta händer, säger Svärdh, som nyligen pratat med registratorn på justitiedepartementet. - Eftersom ärendet ska ut på remiss till tullen, kustbevakningen och polisen kan det ta några månader till innan vi får besked, säger Lars Svärdh. Han och delägarna i Skillinge Angöring är besvikna över att polisen upphävt ett beslut som togs av Lars Berg, chef för gränskontrollen i Ystad, i oktober förra året. Då beslöt Berg att Skillinge kunde fungera som gränskontrollort till och med 31 december 2002. - Lars Berg tog ett bra grepp, som tyvärr inte uppskattades av ledningen, suckar Lars Svärdh i Simrishamn.

Helena Blendberg helena.blendberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons