Annons

Socialen kan gå med plus

Socialförvaltningen har lyckats vända fjolårets underskott till balans och mycket talar för att det blir ett plus i årets bokslut. En av förklaringarna är att man i den ekonomiska planeringen arbetat med ett "skuggsystem" som i fortsättningen blir det som gäller när resurserna ska fördelas inom äldrevården.
Simrishamn • Publicerad 30 november 2002

-Våra anställda, och främst våra enhetschefer, har lagt ner ett kolossalt arbete och jobbat hårt för att få budgeten i balans. Nu ser det ut som om vi kanske inte bara går jämnt ut utan till och med får ett plus, säger Roland Persson, socialchef. Han ger en stor eloge till ekonomiansvarige Per Lövgren som tycker det känns riktigt skönt att kunna avsluta ett verksamhetsår på det sättet: -Vi är visserligen inte framme än men det ska till ganska mycket om det vänder åt andra hållet nu. Socialen har en nettobudget på 282 miljoner kronor varav cirka 240 miljoner utgör löner. Man gick in i 2002 med ett underskott på sex miljoner och har alltså "hämtat in" mycket pengar under året. En bra ekonomisk uppföljning är en förklaring och så det nya resursfördelningssystemet. Det går ut på att varje gång en äldre får sitt vårdbehov bedömt får den enhet där denne hör hemma resurser som motsvarar behovet. Det bäddar för att man får bättre balans i bemanningen; ett servicehem som har människor med större vårdtyngd får mer resurser. -Systemet har synliggjort var behoven finns vilket innebär att det blir en rättvisare fördelning, säger Roland Persson. En bra kommunikation mellan tjänstemän och politiker är en annan förklaring tror Stefan Lamme (m), ledamot i socialnämnden som är nominerad att bli dess ordförande efter årsskiftet: -Vi har förmånen att dra åt samma håll. Viola Larsson (s), också ledamot, lovordar öppenvårdsteamens arbete: -De satsningar vi gjorde på öppenvården i mitten av 90-talet har fungerat och det ser vi resultat av nu.

Jea Jonsson jea.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons