Annons

Större frihet för fastighetsägare

Det är inte längre självklart att kommunen alltid ska vara huvudman när det ska anläggas gator samt vatten- och avloppsledningar i ett område.
Simrishamn • Publicerad 3 juli 2006

– Det här är ett principiellt viktigt beslut när det gäller hur mycket frihet en exploatör ska ges.

– Jag menar att om man till exempel inte vill ha asfalt på sin egen gata, för att göra det enklare och billigare, ska inte kommunen tvinga fram det.

Annons

Det säger kommunalrådet Christer Akej (m) efter att ha drivit genom ett beslut i fullmäktige. Det skedde den här gången trots att österlenpartiet anslöt sig till oppositionen.

Det handlar om ett område med sex tomter i Rörum. När kommunen är huvudman innebär det att denna bygger lokalgata, anlägger naturmark samt lägger va-anledning till tomtgränsen.

I det här fallet har alltså fullmäktige beslutat att fastigheten blir gemensamhetsanläggning, kommunen bygger lokalgata och drar va-ledningar till tomtgränsen. I övrigt står fastighetsägaren för gata och va.

Detta är en stor förändring mot vad som tidigare gällt i Simrishamns kommun. En förändring är det också längs den politiska beslutsvägen. I tekniska nämnden gick nämligen majoriteten på sin ordförande Christer Vigrens (öp) linje; att kommunen ska vara huvudman.

Agne Johnsson (m) yrkade redan där att fastigheten ska betraktas som gemensamhetsanläggning och att exploatörerna därmed får friheten att själv avgöra. Han reserverade sig också mot beslutet.

I kommunstyrelsen, och fullmäktige, blev det dock annat ljud i skällan och Christer Akej fick alla i majoritetsgruppen, förutom då österlenpartiet, med sig.

Jea Jonsson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons