Annons

Syskonavgifter införs i kulturskolan

Folkpartiet höll fast vid sin inkonsekvens och räddade syskonavgifterna i kulturskolan. S-förslaget vållade lång och ettrig debatt under fullmäktiges sammanträde där det krävdes sju voteringar för att fastställa taxorna inför 2009.
Simrishamn • Publicerad 25 november 2008
Musikskolan på kulturskolan i Simrishamn. Arkivbild: Mark Hanlon
Musikskolan på kulturskolan i Simrishamn. Arkivbild: Mark HanlonFoto: 

Socialdemokraternas förslag innebär att första barnet i en familj betalar fullt pris för sin musikskoleundervisning. Andra barnet betalar halva priset och det tredje spelar gratis.

I barn- och utbildningsnämnden lade folkpartiets representant ner sin röst och sänkte därmed förslaget. I nämnden röstade han dock ja.

Annons

I kommunstyrelsen tog nästa folkpartist vid och röstade nej för att i kommunfullmäktige rösta ja i en votering som därmed fick röstsiffrorna 24 mot 23. Med minsta möjliga marginal beslutades alltså om syskonavgifter.

Christer Akej (m) menade dock att syskonavgifterna snarast förlänger köerna till skolan i stället för att verkligen ge fler chans att spela. Dessutom har kulturpedagogiska enheten fått 400 000 kronor extra nästa år.

Christer Grankvist (s) menade att syskonrabatten bara kostar 22 000 kronor att införa och att det skulle vara en viktig profil för kommunen.

- Nu ska vi se om folkpartiet är ett passivt stödparti till de konservativa krafterna, provocerade Grankvist.

Staffan Ivarsson (fp) kunde inte motstå inviten.

- Ett lysande anförande. Du är en duktig retoriker, berömde han innan han förklarade att folkpartiet slutligen enats om att vara för syskonavgifter.

Däremot höll majoritetsgruppen samman i voteringen om en indexreglering av både terminsavgift och instrumenthyra. Resultatet blir en tre-procentig höjning till 515 kronor i avgift och 360 kronor för hyra av instrument. Mot beslutet reserverade sig socialdemokrater, vänstern, miljöpartiet och österlenpartiet. Även VA-taxan vållande debatt. Håkan Rosenkvist (m) yrkade på återremiss och fick gehör för det. Han vill först se en konsekvensbeskrivning av slopade lägenhetsavgifter.

Egon Carlsson (sjvp) protesterade mot höjningen av hamnavgifterna i Skillinge.

- Servicen i Skillinge är definitivt inte likvärdig med Simrishamns och avgiften kan därför inte vara lika hög, menade han.

Han blev dock nedröstad i votering. Sjukvårdspartiet, österlenpartiet, kristdemokraterna och miljöpartiet reserverade sig.

Ytterligare två voteringar blev det om socialnämndens taxor. Trots protester från Pia Ingvarsson (s) höjs matpriset för de äldre med index plus 2 kronor och hemsjukvården får en minimitaxa på 150 kronor per besök. S och v reserverade sig mot beslutet.

Emma Lawesson emma.lawesson@allehandasyd.se
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons