Annons

Tekniska bröt mot lagen

Kommunen fick betala cirka 78 000 kronor för mycket för de bommar som köptes in till småbåtshamnen. Dessutom levde tekniska kontoret inte upp till de krav som ställs i lagen vid upphandlingen.
Simrishamn • Publicerad 12 mars 2004

Under denna tog man inte ordentligt reda på vilken leverantör som var billigast innan man avtalade med Örsta Marina, ett företag som ingår i samma koncern som småbåtshamnens arrendator Marina Partner. Kommunrevisionen har granskat upphandlingen och konstaterar att man dels betalt för mycket för produkten, dels inte levt upp till de krav på affärsmässighet och likabehandling av leverantörer som lagen ställer. Tekniska kontoret uppger att denna skett som så kallat förhandlingsupphandling men revisorerna anser att det snarare ska hänföras till en direktupphandling. En handskriven odaterad sammanställning av priser från fyra leverantörer ligger till grund för köpet. Denna saknar bland annat uppgifter om när kontakt skett med företagen och vem man där varit i kontakt med: "Dessa uppgifter är nödvändiga för att upprätthålla kraven på affärsmässighet och objektivitet" påpekar revisionen. I sin granskning har revisionen varit i kontakt med de tre företag som uteslöts under upphandlingen. Samtliga uppgav att man vid större leveranser, i det här fallet rörde det sig om 52 bommar, alltid lämnar rabatter på de listpriser som låg till grund för tekniska kontorets beräkningar. Dessutom ingår de detaljer som krävs för fastsättning av bommarna i priset - något som tillkom på fakturan från Örsta Marina. Totalt kostade bommarna, enligt den nu betalda fakturan från Örsta Marina, 274 140 kronor. Hade man i stället valt sin leverans från Sv Flytblock eller KW Marin hade utgiften stannat på 196 414 kronor. Mitt emellan ligger företaget Rixö som kunde leverera för 215 582 kronor. Tekniska nämndens kommentarer på kritiken förväntar sig revisionen att få senast den 10 maj. Då vill man också ha svar på vilka åtgärder som ska vidtas för att säkerställa att lagen och kommunens upphandlingspolicy verkligen följs i fortsättningen.

Jea Jonsson jea.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons