Annons

Tennisen lever vidare – utan klubb

Även om Sankt Olofs tennisklubb går i graven går det fortfarande bra att spela tennis på hemmaplan. Det ska lokala idrotts-föreningen se till.
Simrishamn • Publicerad 9 januari 2006
En av många till tennisklubben bärgade pokaler.
En av många till tennisklubben bärgade pokaler.Foto: 
Det började med bordtennis och utvecklades till tennis med många segrar.
Det började med bordtennis och utvecklades till tennis med många segrar.Foto: 
Nu har Sankt Olofs Tennisklubb gått i graven men verksamheten består. Den lämnar eldsjälarna Sven Jönsson, Ann-Margret Månsson, Hasse Wahlqvist och Sven-Erik Månsson över till Sankt Olofs IF. Bild: Bass Nilsson.
Nu har Sankt Olofs Tennisklubb gått i graven men verksamheten består. Den lämnar eldsjälarna Sven Jönsson, Ann-Margret Månsson, Hasse Wahlqvist och Sven-Erik Månsson över till Sankt Olofs IF. Bild: Bass Nilsson.Foto: 
Klubbvillan ligger precis invid tennisbanan. Båda har nu överlämnats till idrottsföreningen.
Klubbvillan ligger precis invid tennisbanan. Båda har nu överlämnats till idrottsföreningen.Foto: 

– Precis så här såg det ut när klubbhuset gjordes i ordning. Det var fullt med snö!

Så minns Ann-Margret Månsson trots att hon inte var så stor när det hände. Året var 1966 och det var bland andra hennes far som såg till att det hände något i byn på tennisfronten. Säkert var han, Artur Nilsson och Bengt Liljedahl inspirerade av de då framgångsrika spelarna Jan-Erik Lundqvist och Ulf Schmidt.

Annons

– Innan dess var det bara bordtennis som gällde. Det var en stor sport i alla byar på 60-talet och det var så föreningen ursprungligen bildades. Enligt protokollen kom vi med i riksförbundet i augusti 1957.

Ann-Margret Månsson var själv som ung en prisad bordtennisspelare. Hon var med i Skånelaget och tävlade i slutet av sin karriär för BTK Rack i Ystad. Att där-efter ta steget till tennis-banan kändes helt rätt. När hon träffade sin blivande man Sven-Erik Månsson, siste ordföranden, smittade hon förstås av sig och han började också spela. – Jag fick storstryk i början, på banan alltså, minns han och han har heller inte glömt att han tog revansch.

– Glanstiden för tennis varade till fram på 70-talet. Men vi är många som har motionsspelat och det hoppas vi kunna fortsätta med, säger Hasse Wahlqvist, kassören som gjorde sista bokslutet.

Olika är sätten som eldsjälarna gjorde sin entré på.

– Jag fostrades in som bollpojke, minns Sven Jönsson, siste vice ordföranden.

– Jag kände Ann-Margrets föräldrar och var med och flyttade sten när banan skulle byggas, minns Hasse Wahlqvist.

Att intresset för tennis har minskat är förstås ett avgörande skäl till att klubben nu läggs ner. Samt att de fyra eldsjälarna som drivit verksamheten, med allt från skötsel till administration och uthyrning, kan tänka sig att göra något annat på sin lediga tid. Kanske rentav som att spela fler timmar tennis?

– Vi har lovat att finnas med och visa idrottsföreningens folk, en undersektion ska ta över, hur man sköter en bana. Och förhoppningsvis kommer denna igång med en satsning så vi får ungdomsgenerationen i spel.

Sådan är Sven-Erik Månssons förhoppning och i denna instämmer de alla.

Jea Jonsson

Annons

0414-289 97

jea.jonsson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons