Annons

Tjurar nödslaktades

Ett av de värsta fallen av djurmisshandel uppdagades på en gård utanför Simrishamn i tisdags. Tjurarna hade inte verkats på flera år och två ungtjurar var så illa där an att de fick nödslaktas direkt.
Simrishamn • Publicerad 13 mars 2002

Det var besiktningsveterinären vid SLP-slakteriet i Helsingborg som slog larm. Från gården utanför Simrishamn hade skickats 19 tjurar som alla var vanskötta. Sju av dem var extremt smutsiga och deras klövar extremt långa. De hade svårt att gå och gödseln på deras kroppar hade gjort deras hudar såriga. Djurskyddsinspektör Peter Stenberg åkte ut till gården samma eftermiddag i sällskap av polis och veterinär. På gården fann de ytterligare två ungtjurar som var i så dåligt skick att de nödslaktades direkt. - De cirka två år gamla tjurarna hade aldrig blivit verkade. Deras klövar var så långa att de fått fel benställning och hade svårt att gå. Som en följd av detta hade de tappat aptiten och var därför magra. Dessutom var stallarna och djuren extremt smutsiga, berättar Stenberg. På gården finns 54 andra tjurar i något bättre kondition. - Men vi kräver att djuren verkas omgående och att stallarna gödlas ut. Djurägaren är en lantbrukare i medelåldern. Han har aldrig tidigare misskött sina djur. Senast för fem år sedan gjordes en rutinmässig djurskyddsinspektion och då fanns ingenting att klaga på. - På ganska kort tid har mycket hänt. Det här är ett av de värre fallen jag sett, säger Peter Stenberg. - Vad jag bara inte kan begripa är att djurägaren inte ringt till verkaren. Han har ju sett djuren varje dag utan att göra något. Djurägaren är nu anmäld för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Polisen kommer att göra en utredning. Därtill ska de slaktade djuren obduceras. Därefter kommer miljö- och hälsoskyddsnämnden ta ställning till vilka påföljder lantbrukaren ska få. - Jag vet inte vad det kan bli för påföljder ännu. Men han ligger risigt till för djurförbud, säger Stenberg. Text: Emma Lawesson

Helena Blendberg helena.blendberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons