Annons

Trend mot bättre mat

Att vara dietist innebär inte att tvinga andra att ta itu med sina viktproblem, inte heller att tvinga i sina barn grönsakerna på tallriken. Det som Anna Askaner, som är just dietist på Simrishamns lasarett, vill göra, är att hjälpa människor.
Simrishamn • Publicerad 11 november 2008
Anna Askaner jobbar som dietist. Bild: Mark Hanlon
Anna Askaner jobbar som dietist. Bild: Mark HanlonFoto: 

Efter gymnasiet ville Anna Askaner tjäna ihop lite pengar och började arbeta inom äldreomsorgen. Det var där någon gång hon kom på att dietist var det perfekta yrket för henne.

På äldreboendet sysslade hon med matlagning och måste handskas med tröga magar och undervikt.

Annons

- Man fick anpassa kosten efter patientens tillstånd.

Anna Askaner valde detta yrke eftersom hon ville hjälpa människor, men att hon var inte särskilt kost-intresserad från början.

Hon läste till dietist i Uppsala. Det var som ljuset tändes i hennes liv.

Hela familjen flyttade och på så vis kunde hon fokusera och gå in för pluggandet till 100 procent.

- Utbildningen passade som hand i handske, jag kände verkligen att detta var rätt för mig.

Och med den inställningen gick det som en dans. En vecka efter avslutad utbildning fick hon jobb som dietist på Simrishamns lasarett. Det var 1997 och hon har inga planer på att byta bana.

- Jag trivs så himla bra med mitt jobb. Jag får chans att skapa en patientkontakt och mycket annat. Vi hjälper varandra, berättar Anna.

Under en vanlig arbetsdag jobbar hon från åtta till halv fyra. Eftersom hon har ett så brett område är patienter bokade hela dagen.

- Jag har så många patienter att tiden inte räcker till. Jag skulle vilja ha mer tid för dem, även efter vistelsen här på lasarettet.

Tillsammans med sina patienter diskuterar hon pedagogiskt deras vanor. Därefter utgå hon från varje enskilds behov varifrån förändringar diskuteras fram.

Annons

Telefonsamtal upptar också en stor del av dagen. Många sjuka äldre vill ha hjälp och råd om sin kost.

Varför tror du viktproblemen har ökat så drastiskt?

- Vi är mer stillasittande i dag, äter för dåligt och rör oss för lite, helt enkelt. Vårt hushåll ser annorlunda ut nu och vi äter mat med mycket socker i, som chokladflingor, söt yoghurt och läsk. Vi har blivit sämre på att laga mat och tar kanske en chokladbit "i stället för". Det är då det går snett.

Anna Askaner menar att man visst kan få unna sig sötsaker ibland , bara de inte ersätter en måltid. Hon tror att det går mot det bättre; trenden är att vi köper mer ekologiskt och hellre fullkorns- än vanlig pasta.

- Det finns egentligen inga enstaka bovar i matväg.

Hon betonar att måltidsordningen är viktigast; frukost, lunch och middag.

Det är när det blir stressigt som det blir fel. Men så länge man behåller en bra grund, och äter regelbundet under hela dagen, har man i regel ett sunt kostintag. Själv lever Anna Askaner ett sunt liv, men menar att hon inte lever upp till alla kostrekommendationerna:

- Självklart sitter det ju där, men jag lever kanske inte upp till det man ska. Jag äter grönsaker, men jag uppskattar verkligen god mat.

Om hon bjuder hem gäster på middag blir det ofta indisk mat. Hemma är dietisten inte lika strikt. Men hon tycker att man ska vara en god förebild för barnen och visa att man själv äter grönsaker också.

- Jag tvingar inte i mina barn grönsakerna utan satsar mer på helheten, som är viktigast. Dessutom har jag turen att tycka att sund mat är god mat.

Sascha Nilsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons