Annons

Trollbindande syskon

Simrishamn • Publicerad 2 juli 2007
Ola och Malin Nilsson är tillbaka på en scen de uppträtt på många gånger tidigare. Med showen Magiskt trollar de på Skillinge Teater. Här ackompanjeras de av Jörgen Thorsson. Bild: mia bobzow
Ola och Malin Nilsson är tillbaka på en scen de uppträtt på många gånger tidigare. Med showen Magiskt trollar de på Skillinge Teater. Här ackompanjeras de av Jörgen Thorsson. Bild: mia bobzowFoto: 

Syskonen Malin och Ola Nilsson återvänder till sin hemort Skillinge för att sätta upp trollerishowen Magiskt. Det är långt till Las Vegas från Skillinge. I den lilla fiskarbyn ryms inga glamorösa kasinon som sätter upp påkostade magishower. Här huserar inga Siegfried och Roy som kan trolla bort sig själva och tio bengaliska tigrar med en enkel fingerknäppning.

Men i Skillinge finns en anrik teater, fantastisk rekvisita och de hemvändande syskonen Malin och Ola Nilsson.

Annons

Det räcker gott för att kunna sätta upp Magiskt, den största trollerishowen någonsin på Österlen.

– Vi är fem personer: jag, Malin, skådespelaren Jörgen Thorsson, ljussättaren Iben West och musikern Hans-Inge Magnusson, berättar Ola Nilsson när vi njuter av de första solstrålarna på länge på Skillinge Teaters innergård.

Han och Malin växte upp i Skillinge men bor nu i olika delar av världen. Malin har sin bas i Malmö och Ola bor i Australien. De har sysslat med trolleri sedan de var barn.

– Vår pappa har haft ett trolleriintresse i över 50 år. Vi blev inspirerade av honom, säger Malin.

Men när de flesta lämnar kvar sitt magiintresse i barndomens trollerilåda, fördjupades istället syskonen Nilssons fascination för konsten. Ola har varit professionell trollkarl 1 15 år, Malin i sju.

– För mig var det bara självklart, jag visste att det var det jag skulle hålla på med, säger Malin.

Ola har en ekonombakgrund och jobbade ett tag inom den branschen.

– Men jag tjänade mer pengar under helgerna när jag uppträdde som trollkarl än under veckorna när jag jobbade som ekonom. Så jag bestämde mig för att satsa på trolleriet helt och hållet. Ola menar att den största svårigheten som trollkarl är att bli tagen på allvar.

– En del man stöter på säger "trollkarl? Det är väl inget jobb"! Men det handlar om att de är outbildade, de flesta har bara sett en trollkarl på någon födesledagsfest och på så sätt bildat en felaktig uppfattning om yrket.

För trolleriyrket är mycket mer än att bara dra en kanin ur en hatt. Det ligger hårt arbete bakom varje trick.

Annons

– Ofta jobbar vi 12-14 timmar om dagen. Och då handlar det inte bara om att stå och öva på ett nummer. Vi spenderar flera timmar på kontoret för att ordna med allt det praktiska runt omkring showen, säger Malin.

– Man måste ha ett brinnande intresse, men ska man lyckas inom den här branschen måste man vara affärsinriktad också, säger Ola.

Trots alla år som trollkarlar är det första gången syskonen gör gemensam sak när de nu uppträder med Magiskt.

– Eftersom Ola bor i Australien sedan 15 år tillbaka har vi aldrig haft tillfälle att göra något tillsammans. Men nu fick vi den här möjligheten och det känns helt rätt, framför allt eftersom vi har vuxit upp på den här scenen, säger Malin. Magiskt är uppdelad i två delar. Malin och Ola tar hand om varsin akt eftersom de båda har stora egon, enligt Malin. En jämförelse med Sveriges mest kände trollkarl är inte populär.

– Vi har inte mycket gemensamt med Joe Labero. Vår show är i så fall lite mer i Carl-Einar Häckners anda. Magiskt är en korsbefruktning som innehåller allt: det är äckligt, skitigt, vackert och roligt, säger hon.

– Jag står för det farliga. Jag försöker till exempel fånga en pistolkula med händerna. 12 personer har dött när de försökt sig på tricket, berättar Ola.

Trots att de lever i olika världsdelar ger Malin och Ola intrycket av att vara väldigt sammansvetsade. De fyller i varandras skämt och har samma syn på det mesta.

– Det är tio år mellan oss så vi är egentligen mer som kompisar än som syskon. Vi hjälper varandra mycket, ger tips och idéer på hur olika trick kan genomföras, säger Malin medan hon ger en rundvandring på Skillinge Teater.

När hon slår sig ner i de bekväma stolarna som en gång i tiden stått på Dramaten i Stockholm, berättar Malin att hon uppträtt med en magishow i USA.

– Men Las Vegas lockar inte direkt. För mig är det här mycket större: att få stå på scenen där jag är uppväxt tillsammans med min bror och uppträda inför en publik som vi älskar.

Rebecka Sjöberg

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons