Annons

Tusentals i protest mot nerdragningar

På en vecka skrev 2 288 simrishamnare sina namn på protestlistor mot barn- och utbildningsnämndens (bun) planer på att skära ner antalet elevassistenter.
Simrishamn • Publicerad 29 november 2002
Oscar Debäck överlämnar protestlistorna till Mats Hagelin (m). Bild: Thorsten Persson
Oscar Debäck överlämnar protestlistorna till Mats Hagelin (m). Bild: Thorsten PerssonFoto: 

I går kväll, strax innan ärendet skulle upp i bun, steg en uppvaktning, ledd av unge Oscar Debäck, in genom dörren med bunten av listor i famnen och överlämnade dem till buns ordförande Mats Hagelin (m). - Jag vill ha kvar Lisa, sa Oscar om den assistent han har som stöd i skolan. Oscar Debäck, ett av de barn som får stort stöd av en assistent i skolan, gick i spetsen för den delegation som överlämnade protestlistorna till ordföranden för barn- och utbildningsnämnden, Mats Hagelin (m). Bild: Thorsten Persson Med i delegationen var hans mamma, andra föräldrar, elevassistent, facklig representant och dessutom tre socialdemokratiska politiker. - Nu hoppas alla barn och alla elevassistenter att ni inte rör oss. Den förhoppningen framförde Iréne Nilsson, själv elevassistent och dessutom arbetsplatsombud för Kommunal. Härifrån deltog också May-Christin Frenell. "Ska vi spara bort vår framtid genom att ta bort elevassistenterna?" Så löd frågan på de namnlistor som så många funnit skäl att underteckna. Mats Hagelin tog emot dem utan att kunna ge något löfte, inte mer än: - Det har kommit signaler både utifrån och inifrån organisationen. Vi ska se vad vi kan göra här i kväll. Att någon förändring som rör just elevassistenterna i budgetförslaget är att vänta har även YA fått en del signaler om. Mycket talar för att de borgerliga partierna inte fullföljer sitt ursprungliga besparingsförslag utan att man i stället "stuvar om" och bara rör assistenterna marginellt. S hade svaret - Vi står på samma sida, det har vi sagt hela tiden, och vi vet hur finansieringen ska se ut, sa oppositionsrådet Karl-Erik Olsson. - Om man inte lyssnar på oss så är vårt sista hopp att man i alla fall lyssnar på vad simrishamnarna, barnen och deras föräld-rar tycker. För oss är det naturligt att också ställa upp och markera vårt stöd, sa Christer Grankvist (s), ledamot i bun. - Om vi investerar i våra barn nu så slipper man framtida besparingar, sa Lennart Månsson (s), ny ledamot i fullmäktige. Protester mot besparingar som slår mot barnen har flera lämnat in som skrivelser till bun. Bland andra har personalen på Simrislundsskolan agerat och lämnat en konsekvensbeskrivning. "Alla elever drabbas direkt eller indirekt när deras oroliga och/eller okoncentrerade kamrater vistas i klassrummen utan elevassistent. Nästan alla barn får då koncentrationssvårigheter", skriver personalen som befarar att framtiden för elever med behov av särskilt stöd blir mycket osäker och att man tar stora risker när man underlåter att ta hand om dem. Dessutom har alla bunpolitiker fått ett personligt brev från en förtvivlad mamma till en pojke som har assistent.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons