Annons

Tv: Så bygger man en ätbar traktor

När julen står för dörren hämtar Lars Vernersson in sin verktygslåda i köket. Hans bakverk tarvar nämligen annorlunda utrustning.
Han är traktornörden som genom åren skapat åtskilliga ätbara lantbruksföreteelser.
Skillinge • Publicerad 29 november 2020 • Uppdaterad 30 november 2020
Allt på traktor ska vara ätbart. Inget lim och ingen ståltråd kommer nära Lars Vernerssons skapelser.
Allt på traktor ska vara ätbart. Inget lim och ingen ståltråd kommer nära Lars Vernerssons skapelser.

Det annorlunda bakandet tog sin början när Lars söner var små. Pepparkakshusen designades enligt konstens alla regler. Den mjuka degen formades till byggelement som gräddades och fogades samman. Med varierande resultat.

– Byggbitarna sväller ju och blir inte alls i den form man vill ha dem. Det var då vi lärde oss att göra tvärt om, avslöjar pepparkaksmästaren.

Annons

– Om man först kavlar ut en platta, gräddar den och låter den svalna, kan man skapa de former man vill efteråt.

Eftersom modellen är skalenlig är det viktigt med de rätta vinklarna.
Eftersom modellen är skalenlig är det viktigt med de rätta vinklarna.

Tekniken visade sig framgångsrik, även om de påföljande momenten kräver verktyg av slaget som sällan skådas på ett bakbord.

– Jag mäter med en vinkelhake, ristar med en spik och sågar ur byggdelarna med ett bågfilsblad. Kanterna rundar jag med en rasp.

Här saknas innehåll

Har byggt tröskverk och mjölkningsrobot

I början var det mest hus som skapades hemma hos Vernerssons, men när Lars började jobba på lantbrukstidningen ATL kom tekniken att förfinas.

– Jag fick för mig att göra något kul att ha på redaktionen. Det blev en tractorpulling-traktor och en tröska, skrattar Lars Vernersson.

En annan jul blev skapelsen ett helt historiskt skeende.

– Vi hade haft en läsartävling för att utse århundradets innovation och vann gjorde elektrifieringen. Klart att vi skulle baka elektrifieringen, säger Lars Vernersson.

Degen fick anta formen av en transformatorvagn och ett stationärt tröskverk. Elen matades via lakrits-snören mellan de båda.

Lars Vernersson har ägnat sitt liv åt att skriva om traktorer. Att dessutom baka dem till jul har blivit en tradition.
Lars Vernersson har ägnat sitt liv åt att skriva om traktorer. Att dessutom baka dem till jul har blivit en tradition.
”Om det blir ännu en pepparkakstraktor får det bli en Grålle.”
Lars Vernersson

När mjölkningsroboten var ny skulle Lars givetvis baka även en sådan. En kollega hjälpte till att göra en ko i marsipan som fick modella i roboten.

– Det stora problemet var mjölkslangarna. Kokt spagetti såg perfekt ut, men vi fick lära oss att spagetti inte går att fästa med smält socker. En av många minnesvärda lärdomar, skrattar Lars.

Annons

Genom åren följde så diverse skapelser på lantbrukstemat så länge Lars Vernersson var kvar på ATL. När han slutade på tidningen lades även degen på hyllan.

– Men i fjor fick jag ett återfall.

Redskapen på Lars Vernerssons bakbord är ovanliga. Bågfilsblad, vinkelhake och rasp.
Redskapen på Lars Vernerssons bakbord är ovanliga. Bågfilsblad, vinkelhake och rasp.
Bit för bit sammanfogas degen med smält socker.
Bit för bit sammanfogas degen med smält socker.

Lars Vernersson är i dag redaktör för tidningen Traktor och driver dessutom Traktorpodden med livskamraten Helena Wennström. Att det var en veterantraktor som skulle bli förebilden på bakborden var självklart. Valet föll det året på en Fordson F från 1917.

I år har just en annan veteranklassiker, en Farmall Regular från 1924, tagit form. Men trots sin långa erfarenhet är han lite modstulen över resultatet.

– Jag trodde det skulle bli lätt. Men det var något fel på degen. Hjulen har liksom säckat ihop. Fast nu har i pallat upp den med ett par tumstockar så att den kan överleva julen.

Kan undras vilken rar dragare som ska tjäna modell nästa jul?

– Nu har jag sagt till Helena att stoppa mig om jag börjar prata om pepparkaksbak fler gånger. Årets degproblematik har sänkt mig. Fast det är ju lite kul att traktormodellen Grålle fyller 75 år nästa år. Om det blir ännu en pepparkakstraktor får det bli en Grålle.

En ätbar Farmall Regular tillverkad av Lars Vernersson.
En ätbar Farmall Regular tillverkad av Lars Vernersson.
Med de rätta attiraljerna och pudersnö av florsocker sitter julstämningen som en smäck.
Med de rätta attiraljerna och pudersnö av florsocker sitter julstämningen som en smäck.
Emma LawessonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons