Annons

Unga möten på skolornaElever får träffa funktionshindrade.

På torsdagen hölls en annorlunda lektion i sal 11 på Jonebergsskolan. Eleverna i klass 8 i fick då träffa två funktionshindrade män och deras assistenter.
Simrishamn • Publicerad 21 mars 2002

Det var ett led i projektet Unga möten, som går ut på att eleverna ska lära känna och förstå personer med funktionshinder. De träffas en gång på skolan och en gång på Furuboda utanför Åhus. - Detta ska sedan leda fram till ett studiematerial, säger Eva Holmberg på Joneberg. Hon håller i de lokala trådarna tillsammans med Yvonne Jarl på Friaborg och Eva Ellesson på Korsavad. Tre klasser på varje skola deltar i projektet, som leds av Ingela Fahlby, kurator på Furuboda. Torsdagens träff inleddes i matsalen på Joneberg, där eleverna åt ihop med Jörgen Dunér och Christian Swärdh, båda permobilkörande, och deras assistenter. Därefter träffades alla i klassrummet. Ingela Fahlby talade om hur vi bemöter andra människor. Genom en snabb blick skapar vi oss en uppfattning om våra medmänniskor. Men är bilden alltid den rätta? Christian Swärdh rullade fram i sin permobil och sa några korta ord. Sedan lämnade han salen en stund. Under tiden fick eleverna gissa vem han är. Några tyckte att han var glad, trevlig och snäll. Andra antog att han bor på landet och är bra på datorer. - Jag är 26 år och bor i Malmö, berättar Christian, som på grund av sitt mjuka skelett endast är 85 centimeter lång. Han har gått i skolan, och haft kamrater som inte har funktionshinder. - Efter gymnasiet var jag trött på skolan. Efter arbete och en utbildning i multimedia har jag varit arbetslös. Men nu går jag ledarskapsutbildningen "Ta täten" på Furuboda, säger Christian Swärdh, som vill stärka sitt självförtroende. Den 25-årige lantbrukarsonen Jörgen Dunér från Broddarp berättar om sin medfödda muskelsjukdom, som innebär att han alltid suttit i rullstol och tvingas använda respirator. - Jag försöker leva ett normalt liv, men allting tar längre tid för mig, säger Jörgen, som har svårt för att läsa tidningar. Därför följer han gärna nyheterna på Internet. Fritiden ägnar han åt luftgevärsskytte och Unga rörelsehindrade i Skåne, där Jörgen är ordförande. - Vi vill bland annat göra kollektivtrafiken mer anpassad för handikappade, säger Jörgen Dunér. Projektet Unga möten genomförs med hjälp av stimulansmedel från Sisus, Statens institut för särskilt utbildningsstöd, och sker i samverkan mellan Furuboda folkhögskola, barn- och utbildningsnämnden i Simrishamn, elevkåren på Furuboda samt ungdomar från olika handikapporganisationer.

Pontus Persson pontus.persson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons