Annons

Utan hyresintäkter blir det konkurs

Styrelsen i stiftelsen Tjörnedala är allvarligt bekymrade. Inte för underhåll eller styrelsens förtroende men väl för dess ekonomi. Utan en snar lösning står stiftelsen inför en konkurs.
Simrishamn • Publicerad 23 december 2011

– Hittar vi ingen lösning mycket snart är det synnerligen bekymmersamt, säger Anders Westerberg, ordförande i stiftelsen. Vi är helt beroende av hyresintäkter och utan dem går vi i konkurs.

Styrelsen jobbar därför på tre fronter. Till kommunen har man vädjat om ett bidrag, men fått nobben.

Annons

– Vi har lån i banken och avbetalningarna på det är en tung ekonomisk börda. Vi hoppas att banken kan ställa upp på vissa lättnader. Det skulle förlänga vår frist.

Det viktigaste är enligt ordförande dock att finna en ny hyresgäst.

– Eftersom det finns en fullt utrustad restaurang i huset så är det en krögare vi söker.

De senaste två krögarna har dock inte lyckats få ekonomi i verksamheten på gården.

– Det tycks omöjligt att driva krog på Tjörnedala med nuvarande hyressättning. Men vår tanke är att ha en mer flexibel hyresnivå med den krögare vi söker. På något sätt inkomstbaserad hyra.

Den av Öskg beställda undersökningen av Tjörnedalagårdens skick kommenterar han så här:

– I stiftelsens stadgar står att stiftelsen äger och förvaltar gården. Det är alltså stiftelsens ansvar att ta ställning till vilket underhåll som krävs. Att en person, på grunder som jag inte förstår, anlitar en firma, som jag inte känner till, att utlåta sig om underhållsbehovet noterar jag och lägger till handlingarna. Jag betraktar det närmast som en provokation. Det är anmärkningsvärt att samtidigt som stiftelsens styrelse kämpar för Tjörnedalas ekonomiska överlevnad ägnar sig Bo Hulthén åt krypskytte mot Stiftelsen bland annat genom att kräva underhåll av gården i orealistiska mångmiljonklassen.

Han menar att stiftelsen har full kontroll på underhållsbehovet.

– Halmtaket behöver bytas och vi har en plan på hur det ska ske i olika etapper. Länsstyrelsen har godkänt planen och även beviljat 90 procent av kostnaden i bidrag.

Ann-Louise Olander
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons